Sfaturi pentru credinciosi in evitarii incendiilor in Saptamina Patimilor si de Inviere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani a demarat o acţiune de instruire a preoţilor parohi şi a stareţilor mănăstirilor din judeţ in vederea prevenirii situaţiilor de urgenţă care s-ar putea produce la lăcaşele de cult in perioada premergătoare Paştelui dar şi in noaptea de Inviere. Cel mai mare risc este cel de incendiu. Activităţile preventive se vor incheia in noaptea de inviere cind specialişti din cadrul Inspecţiei Judeţene de Prevenire vor supraveghea asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la mănăstiri şi bisericile din municipiile şi oraşele din judeţ.

Bisericile prezintă o mare vulnerabilitate la incendiu datorită materialelor de construcţie din care sunt realizate (in special cele din lemn), mobilierului specific, finisajelor interioare precum şi vechimii amenajărilor. Adăugind acestor elemente prezenţa aglomerărilor de persoane prilejuită de Sfintele Sărbători de Paşte se impune adoptarea unor măsuri specifice pentru protecţia antiincendiu din partea tuturor factorilor responsabili.

Pericolul de incendiu este dat şi de utilizarea, mai mult decit oricind in această perioadă, a focului deschis, respectiv luminări şi candele. Pompierii recomandă ca locurile unde se aprind luminări să fie amenajate la distanţe de siguranţă faţă de elemente combustibile, de preferinţă in tăvi metalice umplute cu nisip sau apă. Enoriaşii sunt sfătuiţi să nu folosească in Vinerea Mare şi noaptea de Inviere pahare de plastic, hirtiei sau cartone ca elemente de protecţie a flăcării la vint şi la picăturile de ceară.

Exploatarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii reprezintă un mare risc de incendiu motiv pentru care preoţii trebuie sa ia toate măsurile pentru identificarea şi remedierea defecţiunilor. Nu este indicat ca in aceste zile numărul credincioşilor care asistă la slujbă să fie peste capacitatea bisericilor. Toate căile de acces pentru evacuarea enoriaşilor in caz de incendiu trebuie să fie libere. Şi asta pentru că in eventualitatea izbucnirii unui incendiu, chiar şi de mică amploare, pot apărea probleme deosebite din cauza panicii care se creează in mulţime.

Din acest motiv trebuie stabilite persoane care să se ocupe de evacuarea credincioşilor iar uşile trebuie să stea deschise tot timpul. In noaptea de Inviere vor fi scoase din biserici covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate de pardoseală. In locurile unde se mai utilizează incă sisteme şi mijloace locale de incălzire, se va asigura intreruperea alimentării acestora inainte de inceperea slujbelor religioase, supravegherea pe toată durata funcţionării, precum şi evacuarea jarului şi cenuşii, la părăsirea lăcaşurilor de cult, in locuri special amenajate.

O atenţie deosebită de va acorda şi stingătoarelor, care trebuie să fie in buna stare de funcţionare şi suficiente numeric, in funcţie de suprafaţa bisericii. In noaptea de inviere preoţii se vor asigura că autoturismele persoanelor care participă la slujbă nu vor bloca accesul autospecialelor de intervenţie ale pompierilor la un eventual incendiu. De asemenea, se impune asigurarea de mijloace de apărare impotriva incendiilor, rezerve de apă şi posibilităţi efective de utilizare a acestora, cit şi instruirea corespunzătoare a intregului personal pentru declanşarea cu maximă operativitate a activităţii de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu, cu forţe proprii, mai cu seamă in cazul acelor obiective izolate, amplasate la altitudine ori la distanţe mari faţă de serviciile de pompieri.

La intoarcerea de la biserică acasă, credincioşii nu trebuie să lase nesupravegheate luminările şi candelele aprinse sau in apropierea unor obiecte şi materiale combustibile, iar inainte de culcare le vor stinge.

Sununităţile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de UrgenţăA Botoşani sunt pregătite să intervină in cel mai scurt timp pentru indepărtarea efectelor negative ale unor situaÅ£ii de urgenţă.