Opt persoane, trimise în judecată pentru un jaf de un milion de euro

fabrica dezmembrataOpt dorohoieni  care au prădat trei firme ale omului de afaceri Mihai Debeli din Dorohoi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, sub acuzaţia de furt calificat. Cei opt sunt bănuiţi că au furat o parte din echipamente, pe care le-au vândut mai apoi la centrele de colectare a materialelor refolosibile.

Furturile ar fi avut loc după ce societatea a intrat în lichidare, iar de paza unităţii s-a ocupat lichidatorul judiciar. Cele trei firme din Dorohoi care au fost devalizate de hoţi în perioada 2011 – 2013 iar valoarea pagubelor stabilită de un expert tehnic judiciar atestat de Ministerul de Justiţie este estimată la peste un milion de euro. Furtul este cel mai mare înregistrat vreodată de Poliţia Dorohoi fiind considerat furtul secolului.

like facebookPe lângă această pagubă imensă, hoţii au reuşit să sustragă din sediul fabricii de sticlărie şi porţelan administrată de omul de afaceri Mihai Debeli şi calculatorul în care erau stocate cel puţin 40.000 de modele prototip şi creaţii a căror valoare nu poate fi cuantificată, ele fiind estimate de proprietar la peste două milioane de euro. Clădirea devalizată face obiectul unui litigiu cu o firmă de leasing şi a fost evacuată şi sigilală de executori în 2010. Obiectul litigiului îl constituie doar clădirile celor trei firme, toate echipamentele şi bunurile din interior aparţinând firmelor.

Culmea este, după cum susţine Mihai Debeli, că hoţii au distrus şi furat bunurile celor trei societăţi în timp ce poarta clădirii era permanent păzită de agenţii de pază angajaţi de noul proprietar al clădirii şi de un executor judecătoresc. Furtul şi distrugerile au fost constatate când Mihai Debeli a cerut să aibă acces în interior pentru a lua nişte documente contabile. Atunci în prezenţa unei comisii s-a stabilit că sute de metri de cablu din cupru, sisteme electrice, motoare şi sisteme de automatizare de la diverse instalaţii au fost pur şi simplu tăiate, smulse şi furate. Pentru că la acea dată omul de afeceri Mihai Debeli a estimat paguba la o cifră considerată exorbitantă pentru anchetatori, proprietarul a cerut părerea unui expert care a confirmat că paguba depăşeşte într-adevăr un milion de euro, fără a include aici şi faptul că sistemul în care era toată evidenţa contabilă a firmelor a fost furat plus prototipurile modelelor unicat realizate de-a lungul timpului în secţia de creaţie a fabricii.

În raportul de expertiză tehnică, specialiştii au consemnat că în atelierul de vitralii a fost constatată distrugerea cuptorului de décor de la care a fost furate cablurile de alimentare care au fost tăiate, panoul de comandă, elementele electrice, pompele de vid, plasmotroanele, calculatoarele şi bobinele. Hoţii au lăsat doar scheletul metalic şi cuva de depunere. În secţia de galvanizare au fost furate mai multe motoare şi transformatoare electrice, plus alte cabluri din cupru. Nici atelierul de tâmplărie nu a rămas intact, hoţii plecând de aici cu tot ce le-a ieşit în cale: maşini de rendeluit, motoare electrice, circulare, maşini de capsat, strungurile au fost decompletate şi un banzic. Inventarierea expertului mai arată că hoţii au plecat şi cu peste 1400 de forme metalice din fontă, care cântăreasc în total peste 28 de tone de metal plus alte 12 maşini de gravat. Din atelierul de décor a rămas doar camerele de ardere care nu au valoare în rest totul a fost tăiat şi furat. Hoţii au călcat şi în magazia fabricii de unde au luat câteva mii de ceşti care au fost comandate de Ferarri şi a căror valoare se ridică la 3,5 euro bucata. Expertul spune însă că marfa furată nu poate fi cuantificată în lipsa unui invetar riguros.

De asemenea, în expertiză nu au fost incluse aparatură care a fost distrusă de intemperii sau care aveau urme de distrugere datorate altor cauze. Calculul final arată că bunurile distruse şi furate valorează nu mai puţin de 1.030.437 euro. Criminaliştii au stabilit şi ei că hoţii au forţat o parte a uşilor de acces prin diferite forme, au spart şi înlocuit lacătele sau au spart geamurile. În plus o mare parte din sigiliile găsite lipite pe uşi erau simple bucăţi de hârtie albă care nu aveau aplicate însemne, ştampile sau semnături, hârtii care puteau fi puse foarte bine de autori după ce au devalizat fabrica. Poliţiştii au mai stabilit că o mare parte din cheile de la lacătele fabricii, care nu se aflau în posesia lui Mihai Debeli, nu se mai potriveau la încuietori sau la lacăte, semn că acestea au fost înlocuite ulterior predării spaţiilor. În timpul anchetei s-a luat în calcul şi varianta în care bunurile au fost luate chiar de proprietarul celor trei firme devalizate. Acest lucru a fost infirmat în anchetă datorită volumului mare de bunuri furate şi a greutăţii metalului sustras, transportul acestora neputând fi efectuat fără ca agenţii de pază plătiţi să observe.

În plus, Mihai Debeli nu avea acces în incinta societăţilor decât după ce în prealabil anunţa noul proprietar al imobilului cu care se află în litigiu despre intenţia s-a, el primind aprobările de regulă după câtea zile de la solicitare.

“În ciuda pagubei imense şi a distrugerilor vreau să spun că fabrica de sticlă şi porţelan va fi redeschisă mai devreme sau mai târziu şi va produce din nou. Cred că organele de anchetă vor reuşi pe baza probelor să identifice şi să tragă la răspundere autorii. Nu vreau să acuz pe nimeni însă un asemenea furt nu putea fi făcut cu mâna goală sau cu roaba fără ca nimeni să observe nimic”, declara atunci Mihai Debeli. El a mai precizat că toate aceste furturi au fost realizate după 2011 dată la care el a debranşat fabrica de la reţeaua electrică iar acest lucru era cunoscut doar de oamenii de la pază. Nimeni, susţine omul de afaceri, nu s-ar fi pus să taie cu flexul cabluri conectate la câteva mii de volţi fără să ştie că nu există riscuri.

Sursa: Opinia de Dorohoi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *