Inundaţiile- cel mai mare risc al botoşănenilor

Botoşănenii sunt din ce in ce mai vulnerabili la o varietate de riscuri generate de calamităţi naturale, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Inundaţiile reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri naturale avind in vedere şi faptul că judeţul Botoşani este al doilea judeţ pe ţară din punct de vedere hidrologic. La N, E şi V este mărginit de riul Siret şi Prut, cu propriile bazine care conţin debite mari de apă chiar şi pe perioade de secetă. De la N-V la S-E teritoriul judeţului este străbătut de riul Jijia. Cele trei riuri au o reţea densă de afluenţi care ii alimentează cu apă şi care in condiţiile unui relief preponderent accidentat, la căderea precipitaţiilor insemnate cantitativ acumulează scurgerile de pe versanţi (viiturile), ceea ce duce la creşteri rapide ale debitelor şi implicit la producerea de inundaţii locale.

In ultimii 50 de ani cele mai mari inundaţii s-au produs de-a lungul riului Jijia incepind cu localităţile din comuna Ungureni pină la ieşirea riului din judeţ, de-a lungul riului Prut in special in aval de barajul Stinca – Costeşti şi de-a lungul riului Siret in aval de Barajul Siret.

In ultimii 5 ani (2003-2008) in judeţul Botoşani s-au produs inundaţii de mare amploare fiind afectate in total 192 de localităţi, astfel in anul 2003 au fost inundate 10 localităţi; in anul 2004-A?4 localităţi; in anul 2005-72 localităţi; in anul 2006-40 localităţi; in anul 2007-8 localităţi iar in anul 2008-58 localităţi.

Cele mai insemnate pagube au fost inregistrate in anii 2005 şi 2008. In anul 2005 au fost distruse 9 locuinţe şi afectate alte 360, 428 gospodării, 50 de obiective socio-economice, 25,4 km DN, 324,6 km DJ şi DC şi DS, străzi in municipii şi oraşe, 127 poduri şi 457 podeţe.

Inundaţiile din aprilie şi iulie-august 2008 au produs distrugeri la 810 locuinţe şi 1677 anexe gospodăreşti dintre care 163 de locuinţe au fost distruse, afectate 31 de obiective socio-economice, căi de comunicaţii (9,341 km DN, 35,54 km DJ, 244,7 km DC şi DS şi 3,2 km străzi in municipii şi oraşe), 36 de poduri şi 297 de podeţe. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a desfăşurat un volum impresionant de activităţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi limitarea pagubelor materiale in localităţile din lunca Prutului afectare de inundaţii catastrofale. Pe timpul intervenţiilor, in cooperare cu alte structuri de răspuns ale Sistemului Naţional de Management pentru Situaţii de Urgenţă (poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră) au fost salvate şi evacuate din locuinţele inundate sau inconjurate de ape aproape 2.500 persoane.

Suferinţele umane şi pierderile materiale produse de calamităţi pot fi diminuate printr-o abordare sistematică a pregătirii pentru asemenea situaţii şi in special prin planificarea acţiunilor de antrenare a administraţiei publice locale in monitorizarea şi gestionarea a riscurilor asociate.

La nivelul judeţului, coordonarea realizării acestor măsuri sunt asigurate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani prin Serviciul Protecţie Civilă care işi desfăşoară activitatea in cadrul Inspecţiei de Prevenire.

Misiunea Serviciului de Protecţie civilă constă in desfăşurarea unor activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializată prin : controale la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici sursă de risc, instituţii / operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă, verificări la sirene de alarmare, spaţiile de adăpostire, localităţi aflate in zone inundabile / alunecări de teren şi de planificare la urgenţă, spaţii de evacuare a populaţiei in situaţii de urgenţăA?şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pirotehnice, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase, activităţi de evaluare a pagubelor rezultate in urma producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc specifice judeţului).

In condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, alunecări de teren, inundaţii, accidente diverse, epidemii, epizootii, etc., cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să-i fie asigurată de structuri competente, desigur cu susţinerea celor care trăiesc in zone de risc.

In acest context Serviciul de Protecţie Civilă a executat anul trecut 183 de controale la operatorii economici, construcţii hidrotehnice, instituţii publice şi localităţiA?fiind constatate 147 de deficienţe. 22 de deficienţe au fost sancţionate contravenţional.

Una din activităţile importante pe care le desfăşoară Serviciul Protecţie Civilă este pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, inclusiv al protecţiei civile, populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.A?