Peste 100 de proiectile, grendade si elemente de munitie neexplodate descoperite in judet in 2008

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a executat anul trecut 22 de misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului Botoşani ocazie cu care au fost identificate 90 de proiectile de artilerie, 8 grenade de mină de război 1 bombă de artilerie şi 43 de elemente de muniţie de infanterie.
Majoritatea elementelor de muniţie au fost descoperite in timpul executării unor lucrări agricole. Muniţia se afla intr-o strare avansată de degradare, dar deosebit de vulnerabilă in cazul in ca
re ar fi fost minuită de către persoane neavizate.

Cea mai mare cantitate de muniţie de artilerie (81 de proiectile de diferite calibre) a fost descoperită pe 3 noiembrie 2008, cind personalul specializat in misiuni de asanare pirotehnică din IJSU Botoşani a fost solicitat să se deplaseze in satul Rediu, comuna Răuseni in vederea ridicării a trei proiectile de pe tarlaua Chişculiţa.
Echipa pirotehnică, condusă de colonel Petru Dolachi – Pelin a identificat cele trei proiectile. In urma cercetării terenului cu mijloace de detecţie a metalelor au descoperit existenţa unei mari cantităţi de muniţie de artilerie, de diferite calibre, constituite intr-un depozit de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial.
Depozitul era situat la o adincime de aproximativ 20- 25 de centimetri, iar in cazul efectuării unor lucrări de arătură la o adincime mai mare de 25 de centimetri exista riscul exploziei a muniţiei.
Proiectilele erau aşezate pe mai multe rinduri şi straturi. Bine conservate şi aflate intr-o perfectă stare de funcţionare proiectilele pot exploda in cazul unor şocuri mecanice sau electrice.
Intrucit proiectilele se aflau in stare activă cu un grad ridicat de pericol la transport şi manipulare s-a luat decizia ca distrugerea să se facă la faţa locului.
Şedinţa de distrugere a elementelor de muniţie a fost executată de o echipă de specialişti din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale Judeţelor Botoşani şi Suceava, condusă de colonel Petru DOLACHI- PELIN (IJSU Botoşani) şi lt. colonel Cristinel ANTON (IJSU Suceava).
Pe lingă muniţia asanată de pe tarlaua Chişculiţa au fost distruse şi 30 de elemente de muniţie descoperite pe raza judeţului Suceava.
Pentru distrugerea muniţiei s-au folosit 30 de kilograme de trotil.
După această operaţiune s-a executat asanarea gropilor şi a terenului inconjurător, constatindu-se că nu au rămas materiale neexplodate, iar intreaga cantitate de exploziv şi mijloace de iniţiere a fost consumată in teren. Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distrugere a muniţiei descoperite in judeţele Botoşani şi Suceava, executate de personalul specializat al IJSU in 2008.
Intrucit o cantitate insemnată de muniţie s-a descoperit şi anul trecut in curtea unor firme de colectare a fierului vechi personalul Serviciului de Protecţie Civilă a executat controale la cei 10 operatori economici care colectează fier vechi, in toate cele 23 de puncte de colectare.
In 2007 personalul autorizat din cadrul Serviciului de Protecţie Civilă a participat la 23 de misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului Botoşani ocazie cu care au fost descoperite 36 de proiectile de diferite calibre, 30 de grenade, 7 bombe de artilerie, 42 elemente de muniţie de infanterie. Minisunile pirotehnice reprezintă 6% din totalul intervenţiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, echipa pirotehnică a acestui serviciu a desfăşurat in 2007 două activităţi pirotehnice in care au fost distruse cele 118 muniţii şi elemente de muniţie asanate.
Muniţia rămasă neexplodată de pe timpul conflictelor militare este deosebit de periculoasă deoarece pe timpul operaţiunilor de cercetare, identificare, transport, depozitare şi distrugere a acesteia se pot produce accidente grave soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.
Pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe reamintesc cetăţenilor că in cazul in care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să le lovească sau să le mişte din locul in care au fost găsite, să nu incerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze in incăperile locuinţelor, la locul de muncă ori n depozite de fier vechi. Să anunţe IJSU sau Poliţie prin telefonul de urgenţă 112 pentru a interveni in vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.