Tribunalul decide: Contrabandiştii de ţigări se intorc acasă

Magistraţii Tribunalului Botoşani au finalizat unul dintre cele mai complexe cazuri aflate pe rolul instanţei. In dosarul Ţigareta II, in care au fost implicate 30 de persoane acuzate de constituire sau aderare la un grup criminal organizat şi contrabandă sau complicitate la contrabandă, nu va sta, insă, nimeni după gratii.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada octombrie 2006- aprilie 2007, membrii reţelei ar fi introdus ilegal in ţară 450.000 de pachete de ţigări, prejudiciind bugetul statului cu aproape 600.000 de lei. Judecarea dosarului, incepută după o operaţiune de amploare a Biroului Teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) ce a dus la arestarea a 11 persoane, a durat un an şi jumătate din cauza expertizelor solicitate pentru determinarea prejudiciului real şi a audierii tuturor persoanelor implicate şi a martorilor. Dosarul intrat pe rolul Tribunalului la sfirşitul lunii iunie 2007 viza 17 inculpaţi din care 11 in stare de arestaţi preventiv. După aproximativ şase luni cei 11 inculpaţi arestaţi, printre care şase poliţişti de frontieră, au fost puşi in libertate.

Expertize incheiate fără concluzii certe

Prima expertiză dispusă in dosar a fost contestată de părţi in condiţiile in care experţii arătau că nu se poate determina un prejudiciu real şi exact şi că toate concluziile expertizei reprezintă opinia personală şi calificată a lor, formată in baza consultării documentelor şi a prevederilor legale. Apoi s-a solicitat o nouă expertiză finalizată la sfirşitul anului trecut. Concluziile acesteia au fost că nu există dovezi certe că ţigările confiscate şi cele care erau menţionate in rechizitoriu ar fi fost introduse in ţară prin punctul de trecere a frontierei Stinca-Costeşti. Prejudiciul menţionat in expertiză a fost de 75.000 de lei, sumă reprezentind valoarea accizelor in cazul ţigărilor confiscate in urma descinderilor mascaţilor.

Poliţiştii condamnaţi riscă să rămină fără loc de muncă

Pe baza expertizelor şi a celorlalte probe judecătorii au finalizat dosarul. Aceştia au stabilit ca Viorel Axinte, Eugen Baciu şi Gabriel Olariu, acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat, să fie achitaţi. Cea mai mare pedeapsă, respectiv doi ani de inchisoare cu suspendare, a primit-o Petru Butnaru, poliţist de frontieră. Ceilalţi cinci colegi ai acestuia, Fănică Vătavu, Gabriel Simion, Costel Ilvoschi, Bogdan Mihoreanu şi Aurelian Galamboş, au fost condamnaţi la cite un an de inchisoare cu suspendare.

Dacă se va ajunge la o condamnare definitivă, poliţiştii de frontieră riscă să fie trecuţi in rezervă. Ceilalţi opt inculpaţi, Bogdan Baltă, Ştefan Brinzac, Neculai Corduneanu, Lucia Ungureanu, Eugen Ungureanu, Maria Furdui, Mihai Vacariu şi Dănuţ Pascariu, au fost condamnaţi la cite un an de inchisoare cu suspendare. Instanţa a mai dispus restituirea autoturismelor şi sumelor confiscate la descinderile mascaţilor, respectiv trei maşini, 147.760 de lei şi 13.200 de euro.

Sentinţa magistraţilor a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Suceava de către inculpaţii condamnaţi.

Un al doilea lot de inculpaţi aşteaptă sentinţa

Magistraţii mai au de soluţionat un dosar asemănător, Ţigareta I, a cărui judecare a inceput in toamna 2006. In acest dosar sunt implicate 24 de persoane acuzate că au organizat o reţea internaţională de trafic cu ţigări care a acţionat pe ruta Ucrainaa?"Botoşani-Suceava.

Potrivit anchetatorilor, numai in perioada mai-octombrie 2006, invinuiţii au introdus in Romania peste 500.000 de pachete de ţigări, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind estimat la 1,9 milioane lei.

In urma descinderilor efectuate de procurorii DIICOT, 13 persoane au fost arestate şi trimise in judecată alături de o persoană cercetată in stare de libertate, acuzaţiile fiind de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă şi complicitate la contrabandă.

Printre inculpaţi se aflau şi doi poliţişti de frontieră, Ioan Andronic şi Vasile Murariu, care au fost eliberaţi alături de celelalte 11 persoane arestate preventiv numai după trei luni. Potrivit rechizitoriului, cei doi poliţişti de frontieră coordonau activitatea reţelei şi ofereau protecţie in cazul unor eventuale acţiuni sau controale in zona de acţiune.

Contrabandă reluată imediat după eliberare

Procurorii susţin că, după ce au fost puşi in libertate, o parte din inculpaţii din dosarul Ţigareta I au reluat activitatea de contrabandă, deşi dosarul era in plină judecată. Astfel in toamna anului trecut, procurorii au mai trimis in judecată opt inculpaţi pentru contrabandă cu ţigări. Printre aceştia fraţii Dumitru şi Vasile Leonte, inculpaţi şi in dosarul Ţigareta I, coordonau noua reţea de contrabandă alături de fraţii Daniel şi Dorin Străchinariu. Pentru a avea siguranţa că nu vor fi prinşi, membrii reţelei ar fi incercat să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră, dar s-au ales cu un dosar pentru fapte de corupţie, aflat pe rolul instanţei.

In rechizitoriul intocmit procurorii arată că persoanele prezintă un pericol social ridicat in condiţiile in care au fost implicate in mai multe dosare. Judecătorii au decis, insă, la sfirşitul anului trecut să le pună in libertate.