Guvernul a publicat ieri seară tirziu, in Monitorul Oficial, ordonanţa ce le interzice pensionarilor care sunt angajaţi la stat să beneficieze de salariu şi de pensie, aceştia trebuind să opteze doar pentru o singură retribuţie. Actul normativ aprobat de membrii Executivului pe 30 decembrie 2008 prevede că persoanele care, la data intrării in vigoare a noilor reglementări, cumulează pensii cu venituri obţinute din funcţii remunerate de stat, sunt obligate să aleagă intre pensie şi salariu in termen de 15 zile.
Noile norme mai arată că pensionarii care au ales varianta salariului trebuie ca, in 30 de zile de la suspendarea plăţii pensiei, să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării. "Noua lege va promova tinerii pe posturile din instituţii, ocupate de multe ori de pensionari care nu mai pot da randament", a precizat Gheorghe Livadaru, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP). Cert este că, inainte de publicarea ordonanţei, la CJP a apărut deja prima cerere prin care o femeie anunţa că renunţă la pensie in favoarea salariului. "Avem deja semnale că sunt mai multe persoane care vor să renunţe la pensie pentru salariu", a explicat Gheorghe Livadaru.
Conform declaraţiilor făcute de Vasile Răileanu, directorul executiv al Poliţiei Comunitare, noile norme il vizează pe el, pe directorul adjunct Mihai Onuţu şi şeful de serviciu Gheorghe Honciuc, dar şi pe alţi opt angajaţi. "Mă voi retrage din Poliţia Comunitară atunci cind voi fi inştiinţat de la Primărie că a sosit momentul. Imi pare rău că am declanşat nişte proceduri pe care nu le pot duce la un sfirşit", a declarat Răileanu ieri.
Situaţii dificile in şcoli şi spitale
In sistemul medical sunt medici cărora li s-a prelungit contractul de muncă peste momentul pensionării, insă situaţia creată prin plecarea acestora va fi destul spinoasă, pentru că nu există inlocuitori. "Vă dau exemplul medicului de medicină internă Elena Sinculescu de la spitalul din Săveni. Un medic foarte capabil pe care nu are cine să-l inlocuiască. Mai sunt medicul radiolog de la Spitalul Judeţean sau domnul Popovici, şeful Serviciului de prevenire şi combatere a infecţiilor nozocomiale. Nu ştiu ce vom face, aşteptăm detaliile privind aplicarea ordonanţei", a declarat Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică.
Ordonanţa va afecta şi sistemul de invăţămint. Pavel Rusu a afirmat că in şcolile din judeţ profesează 130 de pensionari, a căror scoatere de la catedră va fi destul de complicată, avind in vedere că Legea invăţămintului şi Statutul personalului didactic prevăd acest drept al profesorilor pensionari de a preda la cumul. a??Pensionarii lucrează, sunt incadraţi pe perioadă determinată pină la 31 august 2009a??, a mai precizat Pavel Rusu, oficial care ii preferă pe pensionari in locul absolvenţilor de liceu, care nici măcar nu se arată interesaţi de a profesa in localităţi izolate.
Aleşii aşteaptă să vadă legea
Şi Constantin Conţac va trebuie să opteze pentru pensie sau salariu. Chiar dacă este ales, acesta a fost desemnat şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar veniturile aferente funcţiei sunt de natură salarială. Deocamdată, insă, liderul PSD refuză să aleagă intre pensia de aproape 1.300 de lei şi salariul de peste 3.900 de lei. a??Eu sunt in administraţie, nu mă afectează legea. Aleşii sunt aleşia??, a declarat ieri Constantin Conţac, inainte de a afla conţinutul actului normativ.
Deocamdată forma ordonanţei de guvern, aşa cum a fost lansată de primul ministru Emil Boc, nu dă detalii despre cum se aplică, ce vor face parlamentarii care sunt şi pensionari sau cum se va proceda acolo unde plecarea pensionarului creează carenţe grave in derularea unor activităţi.
Ministrul Oprea a renunţat la pensia militară
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a avut de returnat la stat salarii compensatorii. El a declarat că a semnat cererea de suspendare a pensiei sale militare şi a returnat la bugetul de stat 924.017.462 de lei vechi. Oprea a precizat că suma reprezintă ajutorul acordat la trecerea sa in rezervă, de care a beneficiat in baza legii privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii. Mai mult, ministrul Admnistraţiei şi Internelor a afirmat că va dona integral indemnizaţia de ministru către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Ilfov, aşa cum a procedat şi cu indemnizaţia de deputat din ultima partea a anului 2008.