Salarii mai mari pentru şefii societatilor comerciale de stat

Salariile directorilor societăţilor din subordinea Consiliului Local vor fi "rearanjate" in urma unei ordonanţe de Guvern menite să plafoneze aceste remuneraţii. Pentru că in ţară directorii din diverse societăţi au salarii prea mari, Guvernul Tăriceanu a emis un act normativ potrivit căruia banii primiţi de manageri trebuie să fie la nivelul celor achitaţi unui subsecretar de stat, la care forurile superioare directe pot adăuga o parte variabilă in funcţie de complexitatea activităţii.

Ordonanţa are un efect invers insă la Botoşani, deoarece nivelul salariului de subsecretar de stat este de 5.684 de lei, iar indemnizaţiile directorilor din judeţ sunt sub acest nivel. Din cele dezvăluite de directorii societăţilor subordonate Consiliului Local, cel puţin in cazul a trei dintre ei salariul va creşte cu ocazia aplicării actului normativ. "Salariul meu brut este de 4.950 de lei, din care in mină rămin cu 3.400 de lei. Deci ordonanţa imi măreşte salariul", a declarat ieri Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv. Deranjat de faptul că este intrebat despre salariu, Ion Diaconu, directorul de la Termica a refuzat să facă publică suma prin care i se recompensează activitatea managerială. "Aţi tot scris in presă de salariul meu. Şi in campanie şi in fiecare zi. Ultima oară mi-aţi dat 80 de milioane. 90 să fie la o nouă strigare!", a fost reacţia lui Diaconu.

Florinel Gornea, directorul de la Locativa, a refuzat să-şi facă public salariul pe motiv că "este confidenţial", iar Ioan Comariţa, de la Eltrans nu a putut fi contactat. Nivelul actual dar şi noile salarii, ce vor fi aplicate cu 1 ianuarie, in cazul directorilor societăţilor subordonate Consiliului Local vor fi dezbătute public in şedinţa legislativului municipal de joi. Oricit de mici vor fi, salariile directorilor vor fi oricum mai mari decit ale primarului de Botoşani, care, conform ultimei ordonanţe din domeniu, are o indemnizaţie brută de puţin peste 5.100 de lei.