Mame minore internate la Spitalul de Pediatrie

Peste jumătate din pacientele care işi aduc bebeluşii la Spitalul de Pediatrie sunt cliente ale aceleiaşi unităţi, pentru că sunt minore. Cea mai mică pacientă din acest an, de doar 15 ani, avea copil de un an jumătate şi nu ştia să scrie şi să citească. Intrebată de medici de ce a făcut copilul, tinăra le-a răspuns cu siguranţă in voce că tatăl băieţelului, şi el minor, i-a spus că o iubeşte. Această poveste nu este insă unică, multe dintre copilele cu copii uimindu-i pe medici cu tinereţea şi inconştienţa lor. De multe ori medicii spitalului de specialitate nici nu mai ştiu cine e pacient şi cine insoţitor. "A venit o pacientă şi i-am spus să se urce pe scaun. Avea 16 ani. Cind am intrat din nou in cabinet a spus că nu a venit pentru ea ci pentru fata ei de un an. O alta venise cu copilul la doar citeva săptămini după ce chiar ea imi fusese pacientă", a povestit medicul ORL-ist Iulia Kadar, purtător de cuvint in cadrul Spitalului de Pediatrie Botoşani.

Aproape jumătate din mamele internate cu copii in spital sunt minore. Ponderea minorelor este insă mult mai mare, dar multe nu se internează, pentru că acasă le mai aşteaptă un copil. Virsta din ce in ce mai scăzută a mamelor a fost de multe ori un subiect dezbătut de medici, implicaţiile acestui fapt fiind de cele mai multe ori dăunătoare atit mamei cit şi copilului. "Aşa se observă gradul de educaţie sanitară, sexuală şi lipsa oricăror noţiuni de cultură, pentru că aceste cazuri sunt foarte grave. O mamă minoră nu are cum să aibă grijă de un copil aşa cum trebuie. Multe ii abandonează in grija bunicilor sau nu sunt in stare să le asigure condiţii normale de creştere", a mai spus purtătorul de cuvint al spitalului.

Anul trecut, au devenit mame peste 27.000 de minore din toată ţara. Dintre acestea, 1.500 au virste cuprinse intre 13 şi 15 ani. Potrivit statisticilor, in judeţul Botoşani există peste 1.000 de copii cu copii

baner_net_liviu.jpg

buhaianu_jpg2.jpg