Atelier de educaţie plurilingvă şi interculturală organizat la Mihăileni

proiect mihaileni 1Marţi, 11 noiembrie, la Şcoala Gimnazială „Ioan Păun Pincio” Mihăileni, s-a desfăşurat activitatea de diseminare a atelierului ”Implicarea părinţilor în educaţia plurilingvă şi interculturală”(CARAP pentru părinți), atelier care a avut loc la Centrul European de Limbi Moderne de la Graz, Austria, în perioada 28-30 aprilie 2014, parte a unui proiect al Centrului European pentru Limbi Moderne (CELM), în cadrul programului 2012-2015 « Apprendre par les langues ». CELM este o instituție a Consiliului Europei destinată să promoveze excelența în educația limbilor în statele membre.

Activitatea s-a desfăşurat în Centrul de Documentare de la Mihăileni, fiind moderată de către cadre didactice – profesori de limba română, limbi moderne şi limbă ucraineană din unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi şi elevi de etnie ucraineană, cu coordonarea inspectorului școlar general, Mihaela Huncă. La activitate au participat elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor locale, primarul localității, Laurențiu Barbacariu, și viceprimarul Constantin Răileanu. A fost prezent şi reprezentantul minorităţii ucrainene din Parlamentul României, deputatul Ivan Marocico.

proiect mihaileni  În cadrul activităţii, s-a promovat educaţia plurilingvă şi interculturală, vizând dezvoltarea cunoştinţelor în mai multe limbi şi culturi. Considerându-se că părinţii pot să aibă un rol important nu numai în familie, ci şi la şcoală, acțiunea este o contribuţie adusă proiectului european de a crea societăţi plurilingve şi interculturale, care să-i facă pe copii să fie interesaţi de limbi şi culturi diferite.

like facebookDupă activitatea de diseminare, elevii din clasele a VI-a, VII-a și a VIII au prezentat un program artistic de dansuri, cântece şi poezii în limbile română şi ucraineană. Elevii participanţi au primit atlase şcolare.

Pe termen lung, proiectul îşi propune încurajarea participării părinților la elaborarea şi punerea în practică a activităților plurilingve şi interculturale în şcoală.

Sursa: comunicat IŞJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *