121 botosaneni salvati de SIAMUD de la inceputul anului

Echipajele Staţiei de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani au salvat, de la inceputul acestui an, 121 de persoane, se arata intr-un comunicat semnat de subofiterul de relatii publice al institutiei, plutonierul Dorina Lupu. Intervenţiile au constat in descarcerarea şi acordarea primului ajutor in cazul victimelor accidentelor rutiere, deblocări de uşi, salvări de la inălţime, transportarea unor persoane supraponderale din apartamentele proprietate personală la ambulanţă şi scoaterea unor persoane căzute in mlaştină.

Astfel, de la inceputul anului SIAMUD Botoşani a intervenit la 73 accidente rutiere 39 de persoane rămase blocate in autoturismele implicate in aceste evenimente şi predate echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru transportarea acestora la o unitate spitalicească. Alte 44 de victime ale accidentelor de circulaţie au primit primele ingrijiri medicale inainte de sosirea cadrelor medicale de pe ambulanţă. In cazul a cazul a 36 de accidente de circulaţie echipajele SIAMUD au acţionat pentru inlăturarea pericolului de incendiu care putea apărea pe fondul scurgerilor de combustibil, fiind realizate măsuri complementare de decupare a bornelor bateriei, indepărtarea (spălarea) combustibilului de pe partea carosabilă precum şi a resturilor solide rezultate in urma impactului.

SIAMUD au răspuns, in aceeaşi perioadă, la43solicitări de deblocare a uşilor de acces, ocazie cu care 21 adulţi şi 3 copii, rămaşi captivi in apartamentele proprietate personală au fost salvaţi inainte ca viaţa sau sănătatea acestora să le fie pusă in pericol.

De la inceputul anului şi pină in prezent au avut loc 14 intervenţii contra cronometru după ce familiile a tot atiţia botoşăneni supraponderali, care sufereau de afecţiuni medicale grave, au solicitat cu disperare ajutorul echipajelor SIAMUD pentru ai transporta la spital. Bolnavii locuiau la etajele superioare ale unor blocuri şi se aflau in imposibilitatea de a se deplasa pină la ambulanţă.

Fără intervenţia SIAMUD persoanele in cauză nu ar fi primit urgent ingrijirea medicală de care aveau nevoie.

In alte două cazuri, SIAMUD a intervenit pentru salvarea de la inălţime a 4 persoane (2 care ameninţau că se aruncă in gol şi 2 copii care erau in pericol să cadă de la inălţime).

Alţii 4 botoşăneni au scăpat cu viaţă datorită ajutorului primit de echipajele SIAMUD, care au acţionat in cel mai scurt timp pentru a-i scoate pe 2 dintre ei din mlaştină, unde au căzut din cauza stării avansate de ebrietate in care se aflau, pe al treilea dintr-o fintină unde căzuse in timp ce incerca să o curăţe, iar pe cel de-al patrulea dintr-o groapă adincă de 3 metri).

Echipajel SIAMUD au mai acţionat in aceast an şi pentru scoaterea din fintini sau riuri a 6 botoşăneni care s-au inecat.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani funcţionează două Staţii de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD), la Detaşamentul de Pompieri Botoşani respectiv Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.

SIAMUDintervine in cazul următoarelor evenimente: incendii, explozii, avarii tehnologice, arsuri tehnologice, arsuri termice şi chimice, intoxicaţii, accidente de muncă, accidente de trafic rutier, feroviar, aerian, accidente casnice ( de exemplu, persoane blocate in spaţii limitate), căderi de la inălţime, electrocutare, inec, traumatisme in locuri aglomerate de persoane, calamităţi naturale (inundaţii, cutremure, inzăpeziri, furtuni, alunecări de teren, etc).

Echipajele SIAMUD sunt intr-o permanentă luptă cu timpul intrucit fiecare secundă contează pentru un om a cărui viaţă atirnă de un fir de păr şi fac tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a nu lăsa ca moartea să-şi ia tributul. Misiunea acestora de a-şi ajuta semenii aflaţi in situaţii limită nu este insă inţeleasă de toţi conducătorii auto participanţi la trafic care obligă şoferii de pe autospecialele de intervenţie să facă slalom printre maşini pentru a ajunge acolo unde este nevoie de ei. Acest aspect ne obligă să reamintim tuturor conducătorilor auto că au obligaţia legală ca atunci cind intilnesc in trafic maşini de intervenţie să oprească imediat pe partea dreptă a sensului de deplasare pentru a le acorda prioritate de trecere deoarece autospecialele au regim de circulaţie prioritară atunci cind se deplasează in acţiuni de intervenţie sau misiuni care au caracter de urgenţă.