După aproape cinci ani de procese, magistraţii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pus punct săptămina trecută in dosarul "Heroina", considerat cel mai răsunător caz de trafic de droguri din nordul Moldovei. Pedepsele stabilite impotriva celor 11 membri ai reţelei, arestaţi preventiv in februarie 2003, totalizează aproape 62 de ani de puşcărie. Din sancţiunile stabilite de magistraţi vor fi deduse perioadele petrecute după gratii de suspecţi in timpul arestului preventiv.
Ultimul termen al procesului a avut loc pe 18 septembrie, cind judecătorii Inaltei Curţi de Casaţie au dat verdictul- inchisoare cu executare. Cele mai grele pedepse le-au primit Petru Popescu, Adrian Lucian Radu, Sebastian Cocea, toţi din Iaşi, şi botoşăneanul Sorin Huşman, pe terenul căruia a fost ridicat laboratorul clandestin de la Cerbu- Copălău.
Cătălin Colea Bourel din municipiul Iaşi va trebui să execute şase ani de inchisoare, in timp ce Vasile Chirilă, Cristian Mic, Mihai Apetrei, Costică Stănescu şi Vasile Bejenaru, toţi din municipiul Iaşi, s-au ales cu cite cinci ani de puşcărie. Pedeapsa cea mai mică a primit-o Bogdan Sănescu, din Iaşi, care avea pe atunci doar 17 ani. Intrucit fapta a fost comisă in perioada minoratului, acesta a primit doar jumătate din pedeapsa maximă aplicată adică trei ani şi şase luni de inchisoare. "Sentinţa, care a rămas definitivă şi irevocabilă, ne-a fost inaintată in cursul zilei de 19 septembrie şi in aceeaşi zi au fost emise mandatele de executare a pedepselor care vor fi puse in aplicare cit mai repede cu putinţă", a declarat judecătorul Daniela Amancei, purtător de cuvint in cadrul Tribunalului Iaşi.
Capii reţelei au fost capturaţi după trei ani de căutări
Heroina a fost preparată in 2002 intr-un laborator clandestin din satul Cerbu, comuna Copălău. Bazele afacerii au fost puse de un turc, Abdulah Azarcan, şi o basarabeancă, Viorica Don, care au reuşit să fugă atunci din ţară. In lipsa lor, drogurile produse in primul laborator de heroină din ţară au ajuns pe miinile unor amatori. Aceştia au ascuns heroina pe unde au crezut de cuviinţă – prin podurile caselor ţărăneşti, in coteţe sau au ingropat prafurile prin grădini.
Stăpini pe o afacere de miliarde, fără "capul" care ii coordona, ieşenii nu au reuşit să vindă drogul, iar in februarie 2003 au căzut in mina poliţiştilor. Atunci s-au confiscat peste 65 de kilograme de heroină in valoare de 1,4 milioane de dolari. In urmă cu aproape doi ani au "căzut", insă, şi capii reţelei, care au fost arestaţi in Republica Moldova pentru alte fapte