Mai mulţi secretari de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Botoşani au fost sancţionaţi pentru indolenţă in activitate, a declarat subprefectul judeţului Botoşani, Mihai Elvădeanu.
Potrivit acestuia, secretarii au fost judecaţi in Comisia de disciplină a Instituţiei prefectului, pentru că nu transmit, spre verificare, actele normative adoptate de consiliile locale.
Direcţia de verificare a legalităţii aplicării actelor normative şi contencios administrativ din cadrul Instituţiei prefectului a efectuat mai multe verificări in rindul secretarilor de comune, oraşe sau municipii, constatind "deficienţe majore in activitatea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale".
Cele mai grave deficienţe se referă la nerespectarea prevederilor imperative ale Legii administraţiei publice locale, care stipulează obligativitatea comunicării către prefect a hotăririlor consiliilor locale in maximum zece zile de la data adoptării, precum şi a dispoziţiilor primarilor, in termen de cinci zile de la emitere.
"Deşi au fost atenţionaţi in nenumărate rinduri cu privire la obligativitatea respectării acestor termene, secretarii unor comune – precum Albeşti, Santa Mare, Ripiceni, Manoleasa, Mihăileni, Prăjeni, Tudora, Viişoara, Vorona şi altele – continuă să ignore prevederile legale, ajungind in situaţia in care hotăririle consiliilor locale au fost comunicate după un an de la data adoptării", a afirmat Mihai Elvădeanum care i-a criticat pe secretari in ultima sedinta de la Institutia prefectului dintre autoritatile judetene si primari, care a avut loc joi.
In 2008, a fost sesizată Comisia de disciplină in vederea efectuării cercetării administrative pentru secretarii comunelor George Enescu, Albeşti, Manoleasa, Coţuşca, Santa Mare, Ripiceni, Mihăileni, iar in cazurile in care cercetarea s-a finalizat s-au inaintat primarilor propuneri de sancţionare.
Subprefectul de Botoşani a atras atenţia şi asupra faptului că multe dintre actele normative adoptate la nivel local conţin erori lingvistice grave.
"Considerăm că este inadmisibil, in contextul actual, in care 99% dintre secretari au absolvit studiile superioare sau sunt in curs de absolvire a acestor studii, să se adopte acte normative fără respectarea normelor elementare de gramatică a limbii romane", a adăugat Elvădeanu, care a avertizat că sancţiunile repetate ar putea atrage pentru secretari eliberarea din funcţiile publice pe care le ocupă.