Zeci de săteni din Corlăteni se pling că au fost păcăliţi de persoane care s-au declarat intermediarii unor firme din Italia şi care au cumpărat in acest an sute de hectare de teren agricol. Oamenii spun că au fost imbarcaţi in microbuze sau maşini particulare şi duşi la notari din Botoşani unde au semnat actele de vinzare cumpărare. Cum majoritatea sunt in virstă şi nu ştiu să citească au semnat ce li s-a pus in faţă şi au incasat sume cuprinse intre 1.000 şi 1.400 lei pentru un hectar de pămint, deşi preţul pieţei este de două ori mai mare.
Vinzătorii au devenit suspicioşi cind apropiaţii sau rudele le-au reproşat sumele mici incasate. Oamenii susţin că nu au primit copii ale contractelor şi bănuiesc că sumele inscrise in acestea sunt mult mai mari decit ce au primit ei. Valentin Buţincu, noul primar al comunei Corlăteni, susţine că nu ştie cine sunt proprietarii a aproape 400 de hectare de teren instrăinate in ultima vreme. "Oamenii au solicitat certificate fiscale pentru a vinde suprafeţele. Numai că nu au putut face dovada vinzării terenului. In plus cumpărătorii nu s-au inregistrat cu suprafeţele respective şi acum suntem in situaţia de a nu şti de la cine să incasăm impozitele. Oricum pină se va clarifica situaţia cei buni de plată sunt sătenii care au vindut", a declarat Valentin Buţincu.
Poliţiştii dorohoieni au descins zilele trecute la Primărie şi au ridicat o mulţime de documente. La o primă verificare s-a constatat că majoritatea cererilor pentru eliberarea certificatelor fiscale au fost scrise de aceeaşi mină, semnăturile nefiind ale solicitanţilor, ceea ce nu exclude varianta ca intermediarii să fi fost ajutaţi de salariaţi ai Primăriei. Gheorghe Ciomirtan, unul din zecile de ţepuiţi, a recunoscut că a semnat doar contractul la Botoşani. "Pe mine m-au luat de acasă şi mi-au spus să am la mine titlul de proprietate şi buletinul. Nu am semnat nicio cerere la Primărie, probabil s-au ocupat cei care au plătit banii. Eu m-am inţeles cu 1.400 de lei hectarul, dar nu am nicio hirtie că pămintul nu mai e al meu. La notar cineva care aştepta pe hol m-a atenţionat că suma e la jumătate decit se vinde pămintul, dar nu am mai avut ce face. Am semnat şi gata. Sunt zeci de oameni in virstă in aceeaşi situaţie", a declarat Gheorghe Ciomirtan.
Vinzătorii erau inştiinţaţi că terenurile vor face parte dintr-o mare asociaţie agricolă sau fermă, dar in realitate acestea sunt lăsate de izbelişte. Sătenii spun că nu au văzut şi nu au discutat niciodată cu vreun cetăţean străin, ci doar cu romini care se recomandau drept reprezentanţii diferitelor firme cu nume greu de reţinut.
Poliţiştii Compartimentului de Investigare a Fraudelor au confirmat existenţa unei anchete in acest caz şi au precizat că datele vor fi făcute publice la definitivarea cercetărilor