"Mi-e şi frică să pun capul pe pernă noaptea de teamă să nu facă iar o criză", işi incepe povestirea o botoşăneancă, ingrozită că soţul ei, Cătălin Grădinaru, ar putea muri oricind. Bărbatul are doar 39 de ani şi in urmă cu şapte ani, inainte de un Crăciun, despre care spune că ar fi preferat să nu vină niciodată, a primit o veste ce avea să-i schimbe viaţa. "Era decembrie 2002. Soţul s-a dus la şeful lui pentru a-l ajuta cu luminile la pomul de iarnă şi soţia acestuia, care este medic, i-a spus că nu-i place cum arată. Practic l-au obligat să meargă la analize", a povestit Mihaela Grădinaru.
De atunci a inceput chinul. Infirmarea diagnosticului iniţial, de cancer hepatic, nu a insemnat o bucurie pentru botoşăneni, intrucit bărbatul a primit vestea că suferă de ciroză. Medicii i-au explicat că problemele pe care le are cu vasele de singe şi faptul că a avut o hepatită in copilărie au făcut ca viaţa lui să fie pusă in pericol, singura şansă fiind un transplant de ficat. Disperaţi, soţii Grădinaru au apelat la fratele bărbatului, care lucrează in Italia. "Cumnatul meu a cheltuit o mulţime de bani. Bani pe care ar fi trebuit să-i suporte statul, doar este asigurat, nu?", a mai spus Mihaela Grădinaru. Femeia ii ştie tratamentul pe de rost. E o poezie pe care ar vrea să o dea uitării. Bărbatul ia peste 30 de pastile zilnic, insă starea i se inrăutăţeşte continuu. Acum este diagnosticat cu ciroză hepatică activă decompensată vascular şi parenchimatos, ascită refractară, scleromegalie gigantică, insuficienţă renală cronică şi encefalopatie.
Ultima speranţă se leagă de celebrul formular E112, care permite tratamentul in străinătate, insă răspunsul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a venit ca un trăsnet. "Din păcate acest transplant nu intră sub incidenţa formularului E112, pentru că nu face parte din pachetul de servicii medicale de bază. Tot ce putem face este să ii promitem că vom analiza dosarul şi poate găsim o portiţă pentru a face posibilă finanţarea operaţiei. Dar trebuie respectată şi legea", a precizat Rodica Cociorvă, juristul CAS.
Răspuns salvator aşteptat de la Ministerul Sănătăţii
Familia Grădinaru a scris aproape peste tot, sperind intr-o minune. Care intirzie să apară. Fără sprijinul autorităţilor ar trebui să suporte costul intervenţiei, evaluate la 80.000 de euro. Din păcate in casă intră lunar doar 1.000 de lei, bani din care trebuie să trăiască şi o fetiţă de 12 ani. "De unde să scoatem aceşti bani? Am scris peste tot, la Mihaela Rădulescu, la Fundaţia George Becali, la Parlament, ministere. De la majoritatea nici nu am primit răspuns. Eu ce vină am că nu suntem persoane publice? Cind a fost cazul acelui sportiv, Marian Drăgulescu, imediat s-au găsit persoane să-l ajute, pe noi nu ne ajută nimeni", a mărturisit inecată in lacrimi Mihaela Grădinaru.
Bărbatul spune şi el că incepe să-şi piardă speranţa. "Dacă eram italian eram operat demult. La noi nu se uită nimeni", spune Cătălin Grădinaru.
In prezent soţii aşteaptă răspunsul Ministerului Sănătăţii, unde reprezentanţii instituţiilor din Botoşani au trimis o adresă pentru a fundamenta o trimitere la operaţie in străinătate. "Nu inţeleg cum acest transplant nu se regăseşte in pachetul de bază. Legile ar trebui să fie făcute pentru oameni, nu impotriva lor. Gindiţi-vă că este un singur medic in ţară care face aceste transplanturi şi sunt sute de bolnavi", a incheiat femeia. Aceasta a deschis şi două conturi la BRD Botoşani, agenţia George Enescu. Oricine doreşte să-i ajute poate depune orice sumă in lei in contul RO69BRDE070SV20432750700 sau in euro, in contul RO61BRDE070SV20432910700.