115 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale in Romania

Pe 1 septembrie, se implinesc 115 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale
in Romania.
La 1 septembrie 1893, a intrat in vigoare "Legea pentru organizarea
Gendarmeriei Rurale", promulgata prin Decret Regal de catre Carol I, lege care
prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate
localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul ca aceasta lege a pus accentul pe atributiile Jandarmeriei Rurale de a "veghea in localitatile rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si executarea legilor", stipulindu-se, totodata, garantarea unei circulatii normale si civilizate pe principalele cai de comunicatie ale tarii.
In toate comunele se infiintau plutoane, companii, sectii si pichete de jandarmerie, aflate in subordinea directa a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de politie judiciara, jandarmii se subordonau judecatorilor de instructie si procurorilor.

Pina in anul 1998, 1 septembrie era si Ziua Jandarmeriei Romane, insa, odata cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, aceasta se sarbatoreste la 3 Aprilie, zi care marcheaza promulgarea, de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, in anul 1850, a primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei- "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi".