Bancile au intrat in vizorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, informeaza postul de televiziune Tele M.
Inspectorii OJPC au primit peste 20 de sesizari impotriva bancilor in doar sase luni. Majoritatea oamenilor se plang de comisioanele si dobanzile majorate peste noapte. Cu toate acestea doar o societate financiara, si aceea nebancara, a fost sanctionata pana in prezent, intrucit institutiile financiar bancare se sustrag controlului invocand secretul bancar. Atrasi de reclame din ce in ce mai tentante, tot mai multi botosaneni au ajuns sa se imprumute la banci fara a tine cont de economiile din buzunar sau clauzele contractuale. Astfel, nu putini sunt aceea care s-au trezit peste noapte cu rate la banci mai mari decat cele stabilite initial prin contractul de credit.
Ca drept dovada, in numai jumatate de an, peste 20 de botosaneni au depus plangeri la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor pentru publicitate inselatoare, informare incompleta si incorecta cu privire la conditiile de creditare. Un alt motiv de suparare al clientilor este comisionul pe care bancile il percep pentru rambursarea anticipata a imprumutului. Multe dintre neregulile sesizate au fost confirmate de inspectorii OJPC insa doar o singura societate nebancara a fost amendata cu 35.000 de lei.
Si asta pentru ca majoritatea bancilor invoca secretul bancar si reusesc astfel sa se sustraga controlului. Depasiti de situatie inspectorii botosaneni sunt nevoiti sa solicite sprijinul juristilor din capitala.
Ei sunt convinsi ca ar putea scapa de calvarul surprizelor neplacute de la banci indata ce proiectul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor va intra in vigoare.