Bebeluşi puşi in pericol de apa din fintini

Numărul cazurilor de intoxicaţii cu nitriţi a crescut alarmant după inundaţiile de la finele lunii trecute. Medicii pediatri avertizează că apa contaminată din cele peste 1.000 de fintini din judeţ au dublat deja numărul de cazuri de intoxicaţii ajunse la spital şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea micuţilor.

Dacă in 2006 au fost 12 cazuri grave, anul trecut numărul lor a crescut la 18, iar in prima jumătate a acestui an au fost deja 10 intoxicaţii. Ultimul caz a fost inregistrat chiar la sfirşitul săptăminii trecute, cind un copil de şapte luni, din Vorona a ajuns in stare gravă la Pediatrie. Boala este gravă mai ales pentru bebeluşii care nu au implinit şase luni cifrele arătind că cei pină la trei luni sunt cei mai expuşi, de multe ori intoxicaţia ducind la deces. "Boala aceasta este foarte gravă pina la şase luni şi poate fi mortală mai ales că nu există suficientă vitamina C care este singurul antidot", a precizat Tamara Ciofu, medic specialist pediatru.

Chiar dacă fintinile sunt dezinfectate şi curăţate de reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), pericolul numărul unu zace in pinza freatică, impregnată cu substanţe toxice de la latrinele inundate şi de la terenurile stropite cu ingrăşăminte. Studiile pe ultimii patru ani efectuate de fostul director al ASP, Tamara Ciofu, arată că toate cazurile au apărut după ce copiilor li s-a dat apă din fintini aflate la mai puţin de 10 metri distanţă de latrină, iar analiza apei a scos la iveală prezenţa a mai mult de 10 ingrăşăminte. "Majoritatea cazurilor ajung in stare critică la spital. Dacă fiecare Primărie şi-ar da interesul să facă o fintină sau două de siguranţă, numărul cazurilor ar fi mult redus", a precizat Tamara Ciofu, medic in cadrul Spitalului de Copii Botoşani.

Alături de Vaslui, judeţul nostru ocupă primul loc pe ţară la numărul de imbolnăviri şi decese cauzate de intoxicaţiile cu nitriţi.