Sfaturi practice pentru parintii si elevii care se pregatesc sa intre la liceu

Alegerea unei viitoare cariere implica un proces complex de reflectie si decizie. El incepe odata cu absolvirea clasei a VIII-a, cind elevii opteaza pentru ruta educationala pe care o vor urma. Deoarece defineste evolutia ulterioara a acestuia, orientarea scolara si profesionala a elevilor de clasa a VIII-a devine foarte importanta. Este necesara sublinierea riscurilor ce pot aparea in acest proces decizional:

– Fundamentarea optiunilor pe informatii incomplete sau ratiuni subiective;

– Supraevaluarea propriilor abilitati in cazul unor elevi cu rezultate scolare modeste;

– Lipsa de incredere a unor elevi cu potential scolar ridicat;

– Oscilarea in stabilirea optiunilor.

– Insuficienta cunoastere a ofertei educationale, a retelei de licee si grupuri scolare;

– Completarea gresita a codurilor in fisa de inscriere;

– Aprecierea inexacta a nivelului de concurenta intre candidatii care aleg aceeasi unitate scolara (anumite licee, profiluri sau specializari);

– Completarea pe fisa de inscriere a unui numar insuficient de optiuni.

EleviiA?care au promovat clasa a VIII-a vor completa, in perioada 12 – 20 iunie, impreuna cu parintii si asistati de profesorii diriginti, fisele de inscriere in vederea repartizarii computerizate. Cei care doresc sa studieze in alt judet trebuie sa faca operatiunea intr-un centru special desemnat de Inspectoratul scolar din judetul pentru care solicita inscrierea. Atentionam parintii sa faca optiuni realiste. Astfel, elevii si parintii trebuie sa completeze optiunile in ordinea intereselor, preferintelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii repartizeaza in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizata, media este cea care primeaza. Pentru a se spori sansele de reusita, se recomanda completarea unui numar cat mai mare de optiuni. Completarea si stabilirea ordinii optiunilor se fac prin consultarea prioritara a informatiilor privind numarul de locuri disponibile si ultima medie de admitere din anii precedenti. Dupa introducerea fiselor in baza nationala de date, corectitudinea datelor de pe fisa aflata in sistem trebuie verificata de fiecare elev la scoala de provenienta, prin compararea fisei originale cu fisa de control tiparita de aplicatie.

Prima repartizare computerizata va avea loc vineri, 27 iunie 2008. In ziua imediat urmatoare (28 iunie), unitatile de invatamant gimnazial vor afisa listele cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si lista cu locurile neocupate in unitatile de invatamant liceal si profesional de stat din judet. Pe 29 iunie, fiecare unitate de invatamant liceal si profesional va afisa lista candidatilor repartizati in acea unitate. O a doua etapa a repartizarii computerizate este programata in data de 12 iulie si se adreseaza candidatilor care au participat si au ramas nerepartizati dupa prima etapa sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapa de admitere.

NIVELURILE DE SCOLARIZARE LA CARE AU ACCES ABSOLVENTII INVATAMINTULUI GIMNAZIAL

A) LICEU

Este una dintre rutele posibile din invatamintul post-gimnazial.

Poate fi urmat pe filierele teoretica, tehnologica si vocationala.

La finalizarea invatamintului liceal- filiera tehnologica si filiera vocationala, absolventii

pot obtine un certificat de competente profesionale-nivelul 3 de calificare.

A.1. Invatamint liceal-curs de zi

Inscrierea la aceasta forma de scolarizare este posibila numai pentru absolventii de gimnaziu, care nu vor implini 18 ani pina la data de 14 septembrie 2008, inclusiv.

(Pentru absolventii din seriile anterioare,se impune promovarea testelor nationale).

A.2. Invatamint liceal-curs seral

Inscrierea la aceasta forma de scolarizare este posibila numai pentru absolventii de

gimnaziu, din seriile anterioare, care au promovat testele nationale, respectiv examenul de capacitate sau detin certificatul de echivalare a examenului de capacitate si vor implini 18 ani pina la data de 14 septembrie 2008, inclusiv.

Admiterea candidatilor se va face in sedinta publica.

Oferta de locuri pentru liceul seral include clasele organizate pe filierele teoretica si tehnologica.

A.3. Invatamint liceal-curs frecventa redusa

Inscrierea la aceasta forma de scolarizare este posibila numai pentru absolventii de gimnaziu care vor implini 18 ani pina la data de 14 septembrie 2008, inclusiv si care au promovat testele nationale, respectiv examenul de capacitate sau detin certificatul de echivalare a examenului de capacitate.

Admiterea candidatilor se va face in sedinta publica.

B) SCOALA DE ARTE SI MESERII

Are durata de doi ani (clasele a IX-a si a X-a).

Se organizeaza peA?domenii de calificare.(mecanica, electromecanica, electronica, automatizari, chimie industriala, materiale de constructii, electric, constructii, instalatii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, comert, turism si alimentatie, industrie alimentara, fabricarea produselor din lemn, industrie textila si pielarie, tehnici poligrafice, estetica si igiena corpului omenesc).Inscrierea la aceasta forma de scolarizare este posibila numai pentru absolventii de gimnaziu, care nu vor implini 18 ani pina la data de 14 septembrie 2008, inclusiv, indiferent daca au promovat sau nu tezele cu subiect unic .