Potrivit unui studiu realizat de cotidianul Adevarul, Capitala şi sectorul agricol Ilfov au aproape 950 de localuri, in timp ce numărul cel mai mic de restaurante e deţinut de judeţul Botoşani, cu numai 33 de spaţii de servire a mesei.
Dacă in 2006 activau 5.267 de firme doar in domeniul restaurantelor (fără cafenele şi serviciile din hoteluri), acum numărul acestora ajunge la 5.439, conform companiei Visionwise. Capitala şi sectorul agricol Ilfov au aproape 950 de localuri, in timp ce numărul cel mai mic de restaurante e deţinut de judeţul Botoşani, cu numai 33 de spaţii de servire a mesei.
Intre 2003 şi 2006, cifra de afaceri inregistrată de restaurante a crescut in medie cu 30,6% pe an. Cafenelele au crescut in venituri chiar cu 34,6% in acelaşi interval. Ceea ce le menţin practic in piaţă sunt calitatea mincării şi cea a serviciilor, acestea fiind primele criterii de alegere a unei astfel de locaţii.
"Importanţa acordată rapidităţii servirii pare să scadă pe măsură ce creşte numărul de vizite", mai arată studiul. In general, romanii iau masa la restaurant de aproape trei ori pe lună. In medie, romanii au lăsat chelnerului care i-a servit circa 6,83 lei. Cei mai darnici sunt totuşi bucureştenii, care lasă 9,21 lei, comparativ cu a??zgirciţii" de ardeleni, care lasă numai 5,51 lei. Totuşi, cei cu bani, care vin in astfel de locaţii pentru intilniri de afaceri, lasă cel mai mare bacşiş.
Fie pentru a nu se face de ris faţă de partenerii de afaceri, fie pentru că vizitează mai des aceste locaţii, ei le lasă 8,06 lei chelnerilor. Printre romani există, desigur, şi aproape 9% care nu lasă deloc bacşiş. In alte ţări, acesta e cuprins in preţul consumaţiei şi se situează undeva intre 5 şi 10% din preţul consumaţiei
A?