Epidemie de hepatită in judeţul Botosani

Numărul bolnavilor diagnosticaţi cu hepatită de tip C a explodat in ultimele luni. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au descoperit cu uimire că, de la inceputul anului, instituţia decontează lunar 400.000 de lei pentru tratamentul a peste 90 de botoşăneni diagnosticaţi cu virusul hepatic C. Astfel, in mai puţin de un an, numărul bolnavilor s-a dublat, iar listele de aşteptare pentru tratamente cu interferon sunt şi mai lungi. Medicii spun că una din explicaţii este campania de evaluare sănătate a populaţiei. "Acum, odată cu programul naţional de evaluare, se face o depistare in masă. Avem semnale şi de la medicii de familie de descoperire a foarte multor cazuri de hepatită, atit B, cit şi C. Este o dovadă şi a stării de sănătate destul de precare a populaţiei, dar şi a faptului că pină acum astfel de examene erau destul de rare", a precizat Angela Ţurcanu, medic şef in cadrul CAS.
Hepatita este transmisă in primul rind prin contactul cu singe sau produse de singe infectat.
Transfuziile sangvine şi folosirea de la o persoană la alta a acelor şi seringilor nesterilizate sau sterilizate insuficient au fost cele mai frecvente metode de trasmitere a infecţiei cu hepatită. Cu toate acestea, mulţi pacienţi dobindesc hepatita C fără o expunere la singe infectat cunoscută sau fără a consuma droguri intravenoase. "Este foarte posibil ca multe din infecţiile cu hepatită C să fie dobindite in cabinete medicale. Este deajuns o omitere a normelor şi se poate ajunge la un astfel de caz. Oamenilor le este practic imposibil să dovedească faptul că au căpătat virusul intr-un cabinet. Ar trebui să aibă dovada că inainte de tratament in acel cabinet nu aveau virusul hepatic C ", a precizat Carmen Nicolau, preşedintele interimar al CAS. Deşi au parte aproape lunar de cite o sesizare de acest fel, inspectorii sanitari nu au putut demonstra prin analizele instrumentarului făcute la citeva luni că acest lucru s-a intimplat in respectivul cabinet. Ceea ce ingrijorează şi mai mult este numărul foarte mare de cazuri de hepatită B, cunoscută şi sub denumirea de "boala miinilor murdare ", care loveşte din plin in special in mediul rural. Medicii avertizează şi de aparţiţia unui virus hepatic Delta, care, se instalează in special pe organismele afectate deja de un virus hepatic, acesta agravind starea pacientului.

Simptomele includ oboseală, greaţă şi dureri musculare

Virusul hepatic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este răspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice şi aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice şi cancere hepatice. O caracteristică majoră a hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma in boală hepatică cronică. Cel puţin 75% dintre bolnavii de hepatită acută C dezvoltă intr-un final infecţia cronică.
Mulţi pacienţi cu hepatită cronică C sunt complet asimptomatici. Atunci cind simptomele sunt prezente, sunt de obicei uşoare, nespecifice şi intermitente. Simptomele includ oboseală, sensibilitate sau disconfort sub coastele din partea dreaptă, greaţă, scăderea apetitului alimentar, dureri musculare sau articulare. Similar, examenul fizic poate fi normal sau poate releva sensibilitate la palparea ficatului sau hepatomegalie (creşterea ficatului in dimensiuni) uşoară. Unii pacienţi au steluţe vasculare, nişte pete roşii sub formă de stea sau eritem palmar, palmă roşie pătată.