Afacerea Info Cont Botoşani: Inselaciuni pe banda rulanta

Administratorii firmei Info Cont Botoşani, Cristian şi Carmen Şparhat, sunt cercetaţi penal, după ce mai mulţi parteneri de afaceri i-au acuzat de inşelăciune. Potrivit plingerilor, in perioada 2006- 2007, firma a achiţizionat produse pentru plata cărora au fost emise file cec fără disponibil in cont. Dosarul se află in atenţia autorităţilor, care incearcă să facă lumină in acest caz.
Potrivit informaţiilor oficiale, societatea Info Cont, specializată in distribuţia de alimente, a fost infiinţată la inceputul lui 2000. Ulterior, societatea a fost preluată de Cristian şi Carmen Şparhat, iar problemele au apărut după ce aceştia au achiziţionat un teren la Hudum, unde a fost ridicat un depozit, şi au cumpărat mai multe maşini pentru distribuţie – toate prin credite bancare. Mai mult, susţin unii, pentru obţinerea unor imprumuturi, administratorii s-ar fi folosit şi de angajaţi, care, in baza unor adeverinţe salariale false care atestau că ar deţine funcţii de conducere, au obţinut sume mari de bani, care au ajuns ulterior in folosul societăţii.
Din 2006, insă, firma a inceput să intirzie la plată, iar un an mai tirziu băncile au trecut la executarea garanţiilor. In plus, au apărut şi plingerile furnizorilor. Pe acest fond, anul trecut, invocind incapacitatea de plată a firmei Info Cont, mai mulţi creditori au solicitat instanţei declanşarea procedurii de lichidare judiciară. "Numai anul trecut au fost inregistrate 20 de plingeri penale de la furnizori", a precizat procurorul Aurel Simion, purtător de cuvint in cadrul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani.
Reclamaţiile au fost inaintate Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), care a iniţiat verificări. "Cercetările sunt ingreunate de faptul că societatea se află in lichidare judiciară şi cu greu reuşim să intrăm in posesia actelor contabile.
In plus, şi administratorii sunt plecaţi din localitate", a precizat subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvint in cadrul IJP.
Asta pentru că soţii Şparhat au părăsit ţara. Documentele găsite in apartamentul soţilor Şparhat arată că aceştia au plecat in Canada, insă rudele susţin că sunt in Italia.

Prejudiciul nu a fost stabilit oficial

Dacă neoficial se vorbeşte de un prejudiciu de peste 35 de miliarde de lei vechi, reprezentanţii IJP spun că pagubele reclamate sunt de 3a?"4 miliarde. Diferenţa se poate justifica prin faptul că nu toţi păgubiţi au depus plingeri. De altfel, mai multe persoane care au avut de suferit au refuzat să vorbească cu reporterii "Monitorului". In schimb, Gheorghe Şparhat, tatăl administratorului, care a fost nevoit să-şi răscumpere apartamentul de la bancă in urma unui credit pentru firma in cauză, a respins ideea unei fapte premeditate din partea administratorilor. "Concurenţa, evoluţia dobinzilor la credite şi neseriozitatea unor beneficiari au dus la această situaţie. Copiii nu au fugit din ţară, au plecat in străinătate să facă rost de bani pentru plata debitelor", a spus acesta. Adevărul va fi stabilit pe calea justiţiei. Şi mama administratorei şi-a pierdut locuinţa, insă a reuşit s-o răscumpere de la bancă