Zeci de mii de botoşăneni au fost găsiţi in programul analizelor medicale obligatorii cu risc de a face boli grave.
Testele efectuate celor 118.514 botoşăneni, care au fost evaluaţi pină la inceputul anului in cadrul Marii Analize, au descoperit peste 1.700 de noi cazuri de imbolnăviri. Reprezentanţii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) spun că numărul este destul de mic, semn că monitorizarea generală a populaţiei judeţului este una cit se poate de bună. Pentru a se descoperi toate bolile de care suferă botoşănenii sau afecţiunile la care sunt predispuşi, laboratoarele au prelucrat 1.882.433 de analize pentru care s-au decontat peste 26 de miliarde de lei vechi. O treime din cei care au fost evaluaţi prezintă un risc crescut de a dezvolta in viitorul apropiat afecţiuni cronice grave.
Astfel, peste 45.000 de botoşăneni au fost informaţi de medicii de familie că prezintă o mulţime de factori de risc ce pot duce la apariţia unor afecţiuni, precum diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli renale, cancere sau accidente vasculare cerebrale. Aproape 10.000 de persoane au fost descoperite cu risc de cancer de diferite forme, cele mai frecvente fiind cel de colon, de sin sau de col uterin. Persoanele cu risc de diabet pot in cele mai multe cazuri dezvolta risc şi de boli cardiovasculare, insă cifrele prezentate rămin in continuare foarte mari. "Se poate spune că numărul de persoane care prezintă risc de imbolnăvire este foarte mare", a precizat Rodica Huţuleac, preşedinte director general al Casei Asigurărilor de Sănătate.
Deşi s-au cheltuit deja aproape 45 de miliarde de lei pentru această campanie la Botoşani, şefii din sănătate spun că depistarea a 45.000 de posibili bolnavi poate insemna evitarea ocupării paturilor in spital şi cheltuirea unor sume de zeci de ori mai mare pentru tratarea lor, dacă se are in vedere că pentru aproximativ 30.000 de bolnavi Spitalul Judeţean "Mavromati" a primit anul trecut peste 450 de miliarde de lei.
Regim pentru potenţialii bolnavi
Pentru a evita internarea, botoşănenii cu risc de imbolnăvire vor fi nevoiţi să urmeze cu stricteţe regimurile igieno-dietetice şi de viaţă pe care le vor primi. Cel mai grav este că majoritatea au fost descoperiţi cu mai mulţi factori de risc, mulţi dezvoltind riscuri şi pentru diabet şi pentru boli cardiovascuare, insă şi pentru accidente vasculare, osteoporoză, boli renale sau cancer. "Acest program de evaluare a sănătăţii arată că botoşănenii nu au un regim alimentar sănătos, fumează foarte mult, consumă alcool peste măsură şi sunt sedentari. Toate acestea contribuie decisiv la sănătatea lor sau mai degrabă o sănătate precară. Trebuie ca oamenii să aibă mai multă grijă de sănătatea lor", a spus Rodica Huţuleac. Preşedintele CAS a adăugat că in Albania rata mortalităţii este mai scăzută, deşi sunt mai săraci. "Dar ei au un cult al unei vieţi mult mai sănătoase, este in esenţa poporului lor", a precizat Rodica Huţuleac