Preotul din Cindesti, judecat pentru coruptie

Parintele Dumitru Horga de la Parohia Cindesti 2 a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani pentru trafic de influenta. Parintele este acuzat ca, in perioada iulie 2003 martie 2005, ar fi pretins si primit de la trei botosaneni aproape 8.000 de euro si diverse bunuri pentru a interveni pe linga persoane suspuse in vederea solutionarii uor probleme pe cai mai putin legale.
Potrivit rechizitoriului, prima victima a fost Dan H., un botosanean angajat ca sofer la RomTelecom, care la inceputul lunii iulie 2003 a fost prins de politisti baut la volan. Cum alcoolemia a fost de 0,90 la mie, barbatul s-a ales cu dosar penal si risca sa ramina fara permisul de conducere, lucru care ar fi echivalat cu pierderea locului de munca. Cum-necum, botosaneanul a ajuns la parintele Dumitru Horga care i-a promis ca va interveni pe linga cineva de la Laboratorul de medicina legala Suceava, pentru a obtine un buletin de analiza toxicologica care sa evidentieze o alcoolemie sub limita legala. Pentru aceste servicii, barbatul urma sa cotizeze cu 400 de euro. Botosaneanul a platit suma, dar cu toate acestea a fost trimis in judecata pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, iar in februarie 2006 a fost condamnat la sase luni inchisoare cu suspendare.
Cea de a doua victima a fost Mihaela A., lucratoare la o unitate bancara, care dorea sa se angajeze ca agent vamal. Prin intermediul unor cunoscuti, aceasta a ajuns la parintele Dumitru Horga, care a lasat sa se inteleaga ca poate interveni pe linga diversi demnitari pentru a-i facilita angajarea. Costul serviciilor a fost stabilit la 4.000 de euro, dar femeia nu a putut achita decit 1.500 de euro. Ulterior, parintele a pretins si diferenta, plus niste cantitati de peste pentru diverse "tratatii". Plimbata pe la Iasi si pe la Stinca a€” Stefanesti, botosaneanca a realizat ca este ceva putred si a cerut banii inapoi.

Spinzurat de frica inchisorii

Ultima victima a fost Marius Daniel Scripcaru, de 24 de ani, din Mihaileni. Expulzat din Italia in 2004 tinarul a fost prins baut la volan si condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. Dupa numai un an, in timpul perioadei de incercare, a fost prins iar baut la volan. Intrucit risca sa ajunga dupa gratii, acesta a apelat la parintele Horga, despre care auzise ca ar avea ceva cunostinte la Suceava. L-a rugat sa-l ajute in obtinerea unui buletin de analize toxicologice cu o alcoolemie sub 0,8 la mie. Parintele i-a pretins insa 3.000 de euro, bani care ar fi urmat sa ajunga la cei care eliberau documentul. In ciuda tuturor promisiunilor, tinarul a fost trimis in judecata si condamnat la trei ani de inchisoare cu executare. Disperat, acesta a cerut din nou ajutorul parintelui, care i-a pretins inca 600 de euro, dar si circa 150 a€” 200 de metri patrati de covor persan. Cu toate ca sentinta a fost atacata in recurs, tinarul a fost condamnat de Tribunalul Suceava, care a redus pedeapsa la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare. Hotarit sa scape de puscarie, tinarul a decis sa fuga din tara. A luat pasaportul unui amic, dar a fost prins la iesirea din tara si s-a ales cu un alt dosar penal pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei. In acest context, pe 17 februarie 2006, tinarul s-a spinzurat.

Parintele se declara nevinovat

In urma plingerilor formulate de cei pacaliti, Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani a deschis o ancheta care a durat pina in luna august a acestui an. Pe baza probatoriului administrat, procurorii au dispus trimiterea in judecata a parintelui Dumitru Horga, sub acuzatia de trafic de influenta, dosarul fiind trimis spre solutionare Tribunalului Botosani. Contactat de reporterii a€œMonitoruluia€, parintele a respins insa acuzatiile si a sustinut ca este victima unor razbunari personale in spatele carora s-ar afla chiar niste politisti din comunele invecinate care traiesc cu senzatia ca i-ar fi a€œturnata€ la SRI. a€œToti cei care ma acuza au venit la poarta sa ii ajut. Nu aveam de unde sa stiu ce va urma. Cit despre bani, nu este nimic adevarat. In asa-zisa angajare, nici nu a fost vorba de vreo interventie. Fratele respectivei a imprumutat o suma de bani, iar eu nu am fost decit un fel de garant. Banuiesc ca au fost trimisi de cei care imi doresc raula€, a spus parintele Horga. Acesta si-a angajat deja un avocat si spune ca va reusi sa-si demonstreze nevinovatia in fata instantei