Lansarea campaniei “Aducem Basarabia Acasă” și la Botoșani

George Simion si Hrituleac Madalina
George Simion si Hrituleac Madalina

Filiala Botoşani a Platformei CiviceAcţiunea 2012” a demarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența secretarului–general, George Simion, şi a coordonatorului judetean, Madalina Hrițuleac, campania de strângere de semnături pentru apropierea dintre România şi Republica Moldova, sub genericul “Aducem Basarabia acasă”.

Acest proiect are sustinere din partea a 5 parlamentari botoșăneni, semnatari ai Pactului pentru Basarabia: Cristian Roman, Viorel Grigoraș, Tamara Ciofu, Doina Federovici și Liliana Minca. Cu această ocazie, la conferință a fost prezent și Cristian Roman, liderul Forța Civică Botoșani fiind primul care a semnat pentru introducerea în dezbaterea Parlamentului a proiectului de lege ce prevede măsuri concrete pentru apropierea României de Republica Moldova. Cred foarte tare că este cel mai important proiect politic românesc după intrarea României în Uniunea Europeană şi în NATO. Cred că este momentul ca toate forţele politice să dovedească ceea ce scrie şi acolo, în spate: Unirea face Puterea. Cred că ar trebui lăsate deoparte orgoliile şi să ne unim forţele pentru ca acest proiect să fie dus la îndeplinire”, a afirmat Cristian Roman.

Campania a fost demarată la nivel național pe 7 aprilie și este cea mai amplă campanie de strângere de semnături, pana in prezent  strangandu-se aproximativ  11.000 de semnaturi. Republica Moldova este un subiect aparte şi ar trebui să fie o prioritate pentru Statul Român. De aceea noi considerăm că, având în vedere că Republica Moldova este al doilea stat românesc din punct de vedere etnic, ar trebui să ocupe un loc special în strategia Statului Român”, a spus George Simion.

Potrivit articolului 74 din Constitutia României, “initiațiva legislativă aparține (…) unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot” iar “cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”.

Voluntarii Platformei din toate judeţele României vor colecta 200 000 de semnături care vor însoţi un pachet legislativ menit să apropie decisiv cele două maluri ale Prutului. Proiectul de lege privind statutul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României vizează dezvoltarea comună culturală, educațională, socială și economică a cetățenilor din cele două state româneşti, precum şi aspecte referitoare la raportul cetăţenilor Republicii Moldova în relaţia cu România.

Odată adoptată, legea ar face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Printre prevederile cele mai importante se numără crearea unei instituții în subordinea primului ministru care să se ocupe de coordonarea strategiilor pentru cel de al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către românii de peste Prut precum și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.

„În Botoșani aproximativ 20 de voluntari vor contribui la strângerea celor  5000 de semnaturi. În acest sens, în timpul week-endurilor , în fața la Cinema UNIREA va fi amplasat un cort, unde veți avea posibilitatea să luați legătura cu membrii și voluntarii Platformai pentru a semna inițiativa cetățenească sau pentru vă implica în calitate de voluntar, în campanie. De asemenea, va exista un punct fix de colectare a semnăturilor în incinta Uvertura mall, la etajul 3, la magazinul BasarabiaShop. Pentru a conferi uniformitate campaniei, vor fi strânse semnături și din orașe precum Dorohoi, Darabani, dar și din mediul rural”, a precizat  Mădălina Hrițuleac.

Tot ieri, cu ocazia demarării campaniei „Aducem Basarabia acasă”, Cinema UNIREA a difuzat de la ora 19:00 filmul „Nuntă în Basarabia”, la care au fost prezente peste 100 de persoane.

6 thoughts on “Lansarea campaniei “Aducem Basarabia Acasă” și la Botoșani

 1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  REINTREGIRE ..REINTREGIRE..UNIRE..NU doar niste legi de apropiere..mincinosilor- poporul semneaza pentru unitate statala..tradare la BOTOSANI..ce faceti ..nu tradati …

 2. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  SPER CA NU E CENZURA …sper sa apara si primul comentariu..aici spun ca obiectivele campaniei nu sint apropierea si reunirea sau reintregirea..uniunea statala a celor doua tari..nu tradati si nu mintiti populatia..noi votam pentru UN SINGUR STAT..

 3. Am fost cu un adevarat patriot la casa unde s-a nascut si crescut Grigore Vieru…E jale mare. gardul distrus, din casa aproape totul este furat, anexa casei daramate! Ce facem pentru memoria marelui Grigore Vieru?

 4. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  FALS SPUS APROPIERE INTRE..//REINTREGIE ..REUNIRE..UNIFICARE STATALA..lasilor ce vorbe apropiewre…bai nea sinioane ia valea ..ce dv. nu stiti de reunire= asta vrem ..pentru asta semnam sa nu mai auzim prin comitet de tine…,HAI BOTOSENENI SEMNATI si papuci sa-i ..auzi apropiere …asa spune in text…MINA CAII SIMIOANE ca lumea moare de foame si se razbuna pe tine..auzisi vere APROPIERE..aruncati cu oase de dac ..ca noi DACIA UNITA vrem defapt…

 5. Pai am fost azi la “cuvertura” mall, la standul indicat si vinzatorul habar nu avea de tabelul cu adeziuni. Dupa insistentele mele a catacdisit sa dea un telefon si a aflat ca mai pe seara or sa ajunga si tabelele pe acolo.
  Pacat ! Ideea este mai mult decit patriotica. Este o idee de suflet. Dar la fel ca si protestele din Decembrie ’89 si aceasta iniutiativa a fost confiscata de clasa politica si tare-mi pare ca va avea un sfirsit… neprevazut.

 6. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  E un prim pas spre UNIRE. Fara intepaturi catre clasa politica. Daca ei ne sustin pe aceasta cauza pe noi, cetatenii, atunci scopul final conteaza. Haideti sa fim uniti! Reintregirea neamului vine prima, micile neintelegeri si alte jocuri politice vin dupa.
  Sustin Actiunea 2012!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com