Medicii din Maternitate sint uimiti de numarul tot mai mare de cazuri de nou-nascuti din parinti seropozitivi. Daca anual, in statisticile Compartimentului de epidemiologie al Autoritatii de Sanatate Publica (APS) apare maxim un copil care se naste deja condamnat, anul acesta in primul semestru, medicii obstetricieni au inregistrat doua femei cu copii seropozitivi. "Pentru astfel de afectiuni se recomanda, se accepta si se indica intreruperea sarcinii chiar si in trimestrul doi. Cazuri cunoscute sint una-doua pe an. Necunoscute, nici noi nu stim. Din pacate majoritatea acestor cazuri provin din categorii sociale promiscue. Asta este motivul pentru care de multe ori nici nu fac tratament si vin in ultimul moment si nasc", a precizat Ladislau Szente, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani. Acesta mai spune ca putine femei inteleg gravitatea bolii si ca pot transmite afectiunea copilului.
Exista insa si copii nascuti sub zodia norocului. Doar asa pot fi numiti micutii care se nasc din parinti descoperiti pozitiv la testul HIV/SIDA, insa care nu prezinta nici un semn al acestei infectii. Astfel de cazuri pot fi confirmate abia la 18 luni de la nastere, timp in care copilul este preluat in evidenta Sectiei de boli infectioase si primeste medicamente retrovirale. In judet sint luate in evidenta 195 de persoane infectate cu acest virus, dintre care sapte sub 13 ani, 63 intre 13 si 18 ani, iar restul au virste intre 18 si 51 de ani.
Boala mortala raspindita cu buna stiinta
Medicii se tem de un alt fenomen, cel al contaminarilor cu buna stiinta. Un astfel de caz a fost cel al unei prostituate, care a fost adusa de jandarmi in urma cu trei ani la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP). Dupa ce analizele au confirmat boala, iar femeia a semnat ca a luat la cunostinta, medicii nu au putut decit sa-i recomande un stil de viata mai curat si sa-i prescrie tratamentul. "Exista un articol in Codul Penal care sanctioneaza cu inchisoarea persoanele care, stiindu-se bolnave, contamineaza pe altul", a spus Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog sef in cadrul ASP.
Cazul care i-a uimit cel mai mult pe medicii de la Maternitate este al unei femei care, prin comportamentul sau, arata ca nu intelege pericolul la care isi expune in primul rind copiii. "Avem un caz deosebit. Femeia a adus pe lume trei copii, toti seropozitivi, unul a decedat. Sotul, si el seropozitiv, a decedat si acum traieste cu un concubin care este si el seropozitiv. Acesta este, dupa parerea mea, un caz care trebuie izolat cu forta", a mai spus Ladislau Szente