Marele muzician George Enescu s-a nascut pe 19 august 1881, insa duminica in satul sau natal si la Casa Memoriala de la Liveni nu s-a inregistrat nici o actiune de omagiere. Primaria george Enescu a organizat, pe 15 august, o "Suita sateasca" pe care a dedidat-o lui Enescu.
Născut la Liveni in judetul Botosani, a manifestat incă din copilărie o inclinaţie extraordinară pentru muzică. A inceput să cinte la vioara la virsta de 4 ani, la virsta de 5 ani apare in primul său concert şi incepe studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella.
Intre anii 1888- 1894 studiază laA?Conservatorul din Vienna, avind ca profesori printre alţii pe Joseph Hellmesberger (vioară) şi Robert Fuchs (compoziţie). Se incadrează rapid in viaţa muzicală a Vienei, concertele sale in care interpretează compoziţii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmind presa şi publicul, deşi avea doar 12 ani.
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, işi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895–1899) sub indrumarea lui Armand Marsick (vioară), Andre Gedalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Faure (compoziţie). In ziua de 6 februarie 1898 işi face debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Opus 1 Poema Romană. In acelaşi an incepe să dirijeze concerte in Bucureşti şi să dea recitaluri de vioară. Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei (celebra iubitoare a artei Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară in Castelul Peleş din Sinaia.
Din primii ani ai secolului XX datează compoziţiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Romane (1901–1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), Şapte Cintece pe versuri de Clement Marot (1908)