Botosaniul este ocolit de turisti. Acest lucru rezulta din datele statistice furnizate de Directia Judeteana de Statistica care ne situeaza la acest capitol pe ultimul loc din Moldova. Datele oficiale arata ca, in primul trimestru, au fost inregistrate 5.441 de sosiri, majoritatea acestora, 4.267, in hoteluri. Urmatoarele destinatii preferate de turisti au fost cabanele, cu 620 de sosiri. Datele mai arata ca principalii turisti veniti in judet au fost romani (3.940), numarul strainilor fiind de doar 327. In regiunea Moldovei campioni la turism sint sucevenii cu 40.000 de sosiri in primul trimestru si iesenii cu 35.000 de sosiri. Judetul Botosani a fost depasit chiar si de Vaslui, care a avut 7.677 de sosiri. Capacitatea zilnica a tuturor hotelurilor, taberelor si cabanelor din judet a fost de 750 de locuri. Specialistii spun ca aceasta valoare este mai scazuta deoarece o parte din hoteluri si-au redus capacitatea, fiind in renovare. Statisticienii afirma ca indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a crescut, fata de primul trimestru din 2006, ajungind de la 14 la 19,2%. Acest lucru a fost posibil prin cresterea cu peste 500 a numarului de sosiri.
In ce priveste agentii economici autorizati in domeniu, anul acesta mai activeaza noua in timp ce anul trecut erau 10. In cazul agentiilor de turism in judet sint autorizate doar doua, dar, potrivit datelor statistice, botosanenii ocolesc serviciile acestora. Astfel la actiuni turistice timp de o zi nu a fost inregistrat nici un caz. Singurele cifre sint la excursiile cu durata de doua zile, unde au participat 15 persoane. Statisticienii spun ca botosanenii prefera sa inchirieze o masina de transport sau opteaza pentru propria masina atunci cind pleaca in strainatate.
Staticienii spun ca cifrele scazute in ce priveste numarul celor care pleaca in excursii este cauzat si de faptul ca botosanenii pleaca in vacanta pe cont propriu sau apeleaza la agentii care au sediul social in alte judete.
Nici in cazul turismului de afaceri judetul nu sta mai bine, insa statisticienii spun ca acest lucru este cauzat de pozitia geografica, granita de est neprezentind o rentabilitate ridicata. "Din punct de vedere cultural, judetul reprezinta o atractie, dar categoria care consuma acest turism este restrinsa" a declarat Dan Bacinschi, directorul Directiei Judetene de Statistica