Un barbat in varsta de 39 de ani, din Darabani, a fost transportat la Iasi, in noaptea de duminica spre luni, dupa ce medicii din sectia de Boli infectioase a Spitalului Municipal Dorohoi au stabilit ca au de-a face cu o suspiciune de botulism. Barbatul a fost internat initial in Spitalul din Darabani, pe data de 15 iunie. In spitalul darabanean, pacientul a primit tratament pentru paralizie de nerv oculomotor. Doina Bucsa, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Botosani, sustine ca, desi simptomele cu care a ajuns barbatul in spital au fost cele specifice botulismului, cadrele medicale au fost induse in eroare de faptul ca ultima conserva a fost consumata de pacient inainte cu cinci zile de a se prezenta la spital.
Simptome "ascunse" de alcool
Barbatul din Darabani a ajuns la spital cu paralizie a pleoapelor (pleoape cazute), acuza senzatie de greata, cefalee, varsaturi, greutate in inghitire, voce schimbata, gura uscata, lipsa puterii. "De regula, in cazurile de botulism, primele simptome apar la scurt timp dupa consumarea alimentului, a conservelor preparate necorespunzator. Cam la cateva ore se inregistreaza debutul, brusc, cu simptome care nu pot fi trecute cu vederea de cei din jurul bolnavului. In cazul de la Darabani, barbatul a consumat conserva de peste pe data de 10 iunie, ceea ce inseamna ca a stat cinci zile acasa pana sa fie adus la spital. Important este ca totul a pornit de la o conserva preparata in locuinta barbatului, nu de la o conserva din comert. Conserva de peste a fost preparata in gospodaria familiei respective in toamna anului 2006. Este posibil ca simptomele, care in mod normal apar dupa cateva ore de la consumul alimentului incriminat, sa fi fost estompate de alcoolul baut de barbat in timpul mesei. Cred ca alcoolul a prelungit perioada de incubatie a bolii. si, in plus, barbatul a mancat doar o parte din conserva, renuntand, la insistentele sotiei sale, care i-a spus ca nu este indicat sa mai manance dintr-o conserva de peste veche de aproape un an", a declarat medicul Doina Bucsa. Din fericire, ceilalti membri ai familiei nu au mancat din conserva in care s-a dezvoltat bacteria producatoare a toxinei care duce la botulism.
Diagnostic stabilit dupa o saptamana de la infectare
Timp de doua zile, barbatul a stat in spitalul din Darabani cu tratament cu vitamine si, pentru ca starea lui s-a inrautatit, duminica seara, familia a cerut externarea bolnavului, pe proprie raspundere, pentru a-l duce la o alta unitate medicala. L-au externat in jurul orei 20.00 si, la scurt timp, au ajuns cu bolnavul la Spitalul Municipal Dorohoi, unde medicii si-au dat seama imediat ca este vorba despre o suspiciune de botulism si au decis sa il trimita la Iasi, deoarece nici o sectie de boli infectioase din judet nu avea si nu are nici in prezent ser antibotulinic, care se administreaza bolnavilor cu aceasta afectiune. "Normal este ca sectiile de boli infectioase sa fie aprovizionate cu ser antibotulinic, dar cum in ultimii ani la noi in judet nu au mai fost cazuri de botulism… nu am mai fost aprovizionati", a mai mentionat medicul Doina Bucsa. Desi diagnosticarea tarzie si, in consecinta, instituirea tratamentului la mai multe zile de la aparitia primelor simptome, pot fi fatale in astfel de cazuri, barbatul din Botosani pare sa aiba sanse de insanatosire. Directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) sustine ca ieri, pe la amiaza, medicii ieseni erau optimisti in privinta evolutiei starii pacientului.
Boala foarte rara, de cele mai multe ori fatala
Cu acest caz, Botosaniul este al 11-lea judet din tara in care s-au inregistrat in acest an cazuri de botulism. Potrivit celor declarate de medici, botulismul este o boala cauzata de o toxina, otrava, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, mai poate cauza dificultati in respiratie. Este o boala foarte rara, dar care poate fi fatala. Toxina se instaleaza in corp prin intermediul alimentelor puse la pastrat necorespunzator, alimente care contin toxina. Infectia nu se transmite de la o persoana la alta. Cazul de la Botosani a fost comunicat de reprezentantii ASP Ministerului Sanatatii Publice