Satenii din Hinţeşti care cer terenuri in Botoşani declară că nu vor ceda, „chiar cu riscul vieţii”

Prefectura Suceava va solicita Prefecturii Botoşani lămuriri asupra modului in care au fost puse in posesie, pe aceeaşi suprafaţă, şi alte personae. După ce săptămina trecută, printr-o scrisoare adresată cotidianului Obiectiv de Suceava mai mulţi locuitori ai comunei Hinţeşti au reclamat că, deşi deţin terenuri cu acte de proprietate peste apa Siretului, pe teritoriul administrativ al judeţului Botoşani, nu pot intra in posesia acestuia, in cursul dimineţii de luni, reprezentaţi ai acestora s-au prezentat la Prefectura Judeţului Suceava pentru a arăta că au dreptate. Au prezentat tilturile in baza cărora au fost puşi in proprietate incă de la mijlocul anilor 90, au arătat actele in baza cărora fuseseră improprietăriţi cu peste 200 de hectare de teren oamenii din Hinţeşti care luptaseră in primul război mondial pe terenul aflat acum in perimetrul actualei comune Virfu Cimpului din judeţul vecin, hotăriri judecătoreşti şi alte documente, care ar putea să le justifice demersurile legale pentru dobindirea terenurilor. Reprezentanţii prefecturii şi-au luat angajamentul că va solicita Prefecturii Botoşani lămuriri asupra modului in care au fost puse in posesie, pe aceeaşi suprafaţă, şi alte persoane din judeţul vecin, deşi cei din Hinţeşti aveau titlu de proprietate emis anterior.
"Nu vom ceda, chiar cu riscul vieţii, pentru a pierde terenul pe care suntem proprietari din tată-n fiu de 80 – 90 de ani", se explică autorităţilor intr-o scrisoare inaintată Ministerului Agriculturii incă din aprilie 2006 şi la care, transmisă spre rezolvare Prefecturii, un amploaiat de aici a răspuns in genul "bună ziua – bat pari", spălindu-se pe miini de orice responsabilitate. Li se explică, printre altele, cum se face delimitarea cadastrală intre două localităţi in baza Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare conform şi cu o serie de norme metodologice aprobate in 2001. Răspunsul, in care sunt copiate citeva paragrafe din cele două acte normative, nu atinge nici un moment fondul problemei care este simplu pentru cele 156 de familii din Hinţeşti, moştenitoare a celor care au fost impropietăriţi "peste siret" cu 208 hectare de teren şi care, deşi au titluri de proprietate semnate chiar de prefectul Sucevei, cel care deţinea funcţia la vremea aceea, in speţă Ioan Băncescu, nu pot să intre in posesia terenurilor, care intre timp au fost ocupate de alţii.
Oamenii au explicat că prin 1968 s-au făcut nişte schimburi de teren intre CAP-urile din Hinţeşti şi Virfu Cimpului, dar "terenul in cauză nu a aparţinut niciodată şi nu aparţine comunei Virfu Cimpului. Mai mult, ei nu işi pot explica cum intre timp, pe o suprafaţă de 15 hectare din respectivul perimetru a ajuns propietară o persoană din Bucecea, cu care se judecă de ceva vreme.
Inainte de 1968, terenul situate peste apa Siretului, aparţinea comunei Hinţeşti şi fusese cedat de proprietarii din această localitate CAP-ului infiinţat in comună. După reorganizarea administrativ – teritorială din acel an, terenurile de dincolo de riul Siret au intrat in administrarea comunei Virfu Cimpului, din judeţul Botoşani. După 1990, in urma apariţiei legii fondului funciar, moştenitorii de drept ai foştilor proprietar au revendicat păminturile, iar Prefectura Sucevei, impreună cu celelalte structuri abilitate – Direcţia Agricolă şi Oficiul de Cadastru au eliberat titluri de proprietate pe numele lor. Numai că de intrat in posesie nu au putut intra, fiindcă intre timp, terenurile respective fuseseră deja atribuite altor persoane, din Virfu Cimpului. Oamenii s-au adresat consiliului local al comunei botoşănene dar consilierii de acolo nu i-au luat in seamă. Mai mult, in data de 13 ianuarie 2006, comisia locală de fond funciar din Virfu Cimpului, in baza prevederilor noii legi a proprietăţii funciare – 247/2005, a respins toate cererile depuse de cetăţenii din Hinţeşti pentru că terenurile revendicate fac parte integrantă din perimetrul comunei Virfu Cimpului jud. Botoşani şi au fost atribuite legal cetăţenilor cărora le-au fost confiscate terenurile de către stat in baza decretelor 308 şi 115