Hala de carne din Botosani a fost inchisa din cauza mizeriei

Medicii veterinari au decis sa suspende activitatea Halei de Carne din Piata Centrala incepind cu 16 mai. Masura, una din cele mai drastice din ultimii ani, a fost luata din cauza neindeplinirii normelor privind conditiile de microclimat, ventilatie si capacitate de igienizare, situatie constata in mai multe controale. "Deficientele au fost aduse la cunostinta administratiei care a promis de fiecare data ca vor lua masurile necesare pentru a indeplinii conditiile de functionare. Nu putem persista in greseala", a spus Ovidiu Airimitoaie, director adjunct in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), care a precizat ca decizia a fost comunicata si celorlalte autoritati care pot urmari respectarea ei. Ordonanta privind retragerea autorizatiei de functionare a Halei a fost emisa pe 2 mai, insa comerciantii care au actele in regula au primit o perioada de gratie in care sa scape de stocuri.
Chiar in ziua in care Hala trebuia inchisa, sase persoane au fost internate in spital, dupa ce au mincat produse din carne cumparate de la unul din magazinele de acolo. Imediat, echipele Inspectiei Sanitare (ISS) de Stat si DSVSA au prelevat probe din alimentele incriminate si din galantarul comerciantului. "In urma analizelor efectuate pe alimente s-a izolat stafilococul patogen in salamul frantuzesc si in gusa. Acelasi germene a fost identificat si in coproculturile bolnavilor", a precizat Mihaela Pujina, medic inspector in cadrul ISS. Sursa stafilococului nu a fost identificata inca, insa exista trei variante. Acesta ar fi putut exista pe miinile sau in cavitatea bucala a persoanei care a preparat masa, la comerciant sau, mai putin probabil, la producator. In perioada urmatoare vinzatoarea va fi supusa unor analize. "Din punctul de vedere al Inspectiei Sanitare sint destule probleme la hala de carne. Ma refer mai ales la conditiile in care sint pastrate in unele boxe acele produse de origine animala. Noi avem insa atributii oarecum limitate pentru ca hala este supravegheata de o alta institutie", a mai spus Mihaela Pujina. Daca hala va continua sa functioneze, oricind pot aparea noi situatii precum cea de saptamina trecuta.
Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv, a precizat ca a contestat in instanta decizia de suspendare a activitatii Halei de Carne si ca legea permite functionarea pina la terminarea procesului. "Nu este obligatia noastra sa modernizam spatiul, ci al Primariei, care este proprietarului cladirii. De aceea decizia este nejustificata", a spus Pricopi.

Primaria va amenaja o noua hala

Pentru a obtine autorizarea Halei, administratia pietei ar trebui sa realizeze un flux al produselor in asa fel incit sa nu fie contaminate pina ajung in galantare. Acestea trebuie sa treaca printr-un filtru sanitar-veterinar. Si vinzatorii sint obligati sa treaca printr-un filtru, unde vor dezbraca hainele de strada si vor imbraca in echipamentul de protectie. Cele doua filtre trebuie sa fie separate. Administratia pietei trebuie sa umble si la calitatea spatiilor care ar trebui sa fie construite din suprafete lavabile, usor de curatat si sa inlocuiasca instalatia de aclimatizare. Intrucit cladirea unde functioneaza Hala de Carne este monument istoric, nu se pot face modificarile necesare. Primaria va amenaja o hala de carne in spatiul halei de legume