Este
constatarea făcută la ultimul control efectuat de comisia formată din
reprezentanţi ai Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Autorităţii
de Sănătăte Publică şi Inspecţiei Sanitare de Stat Botoşani la cel mai
mare spital din judeţ. Angela Ţurcanu, reprezentant al CJAS Botoşani şi
membru in comisia de control a declarat că in urma verificărilor
efectuate una din deficienţele constatate se referă la modul de
alimentaţie al bolnavilor internaţi. De pildă, sumele alocate pe hrana
pacienţilor sunt mai mici decit cele stabilite de Ministerul Sănătăţii.
De altfel, această problemă s-a intilnit la majoriatea unităţilor
sanitare cu paturi. "La
absolut toate unităţile sanitare s-a constatat că foile de alimente
erau făcute pentru un numpăr mult mai mare de pacienţi decit cei aflati
in spital. Explicaţia ar fi că s-au făcut externări cu o oră-două
inainte de venirea noastră. Pacientii respectivi erau prinsi in foile
de alimente dar ei plecasera de dimineata. Este greu sa verifici
retroactiv pentru ca pacientil pleaca in ziua externarii si nu poti sa
iti dai seama daca a plecat la ora 12 sau dimineata",
a declarat Angela Turcanu, reprezentantul CJAS Botosnai in comisia de
control. Pentru a evita astfel de situatii Spitalul Judeţean dar si
celelalte unităti unde s-au intilnit probleme similare dar intr-o
proprtie mai redusă, vor trebui să impuna măsura externărilor
programate. Aceasta inseamnă ca medicii sectiilor vor trebui să facă
fisele cu externări cu o zi inainte. "Ar
fi bine ca externările sa fie programate cu o zi inainte, să se stie
exact ce pacient pleaca si la ce oră. Am propus de asemenea ca banii
alocati pentru aceste porţii suplimentare sa fie utilizati in cresterea
alocatiei de hrană".
In prezent, se pierd cel putin 15-20 de portii de hrana pe zi prin
externarea pacientilor pe numele carora se eliberează foile de alimente.