Angajatii DVS care merg in control trebuie platiti de patronii firmelor

Firmele din industria alimentara vor plati in jur de 50 lei pentru fiecare ora de control al inspectorilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Aceste reguli se vor aplica tuturor unitatilor din industria alimentara nonanimala (bere, vin, uleiuri vegetale, magarina, morarit, panificatie). Tariful pentru fiecare ora a fost stabilit in raport cu costurile de salarizare si perfectionare a personalului.
Cele mai scurte controale, si implicit cele mai ieftine, dureaza o ora si vizeaza unitatile de morarit si panificatie cu o capacitate de productie mai mica de 1.800 tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai putin de 20.000 tone si miniberariile (sub 3.000 hectolitri pe an).
Firmele care vor plati cel mai mult pentru verificari sint supermarketurile si hipermarketurile, firmele cu o capacitate de productie mare, dar si fabricile de prelucrare a zaharului si de producere a sucurilor din fructe si legume, in cazul acestora controalele durind opt ore. "Este prima data cind exista o procedura a controlului. Practic iti arata ce trebuie sa verifici", spune Vladimir Rizac, directorul DSVSA.
Frecventa controalelor este de regula lunara, cu citeva exceptii. Fabricile de zahar, de prelucrare si conservare a fructelor si legumelor si de bauturi obtinute prin fermentare sint verificate o data preoperational (in perioada fara activitate) si lunar in intervalul cu activitate. Unitatile din industria vinului si depozitele de seminte pentru consum sint controlate de doua ori, o data preoperational si o data in perioada de vinificatie, respectiv de constituire a stocurilor.
Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale va fi valabil doar in acest an, din 2008 urmind sa fie aplicate regulamentele europene