Intens folosite in ţări precum Germania, Austria, Danemarca ori Elveţia, soluţiile alternative de obţinere a energiei electrice au fost ignorate, deşi zona Moldovei are un potenţial care deja a atras atenţia unor companii internaţionale.
Ceea ce nu s-a făcut pină acum prin proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală şi nici de mari firme, a reuşit să facă o firmă suceveană, care a montat şi pus in funcţiune prima centrală eoliană din Moldova, cu o putere de 100 de KW, care poate alimenta cu energie electrică atit un motel dintr-o zonă de munte unde reţeaua electrică nu se poate extinde decit cu foarte mari costuri, fie chiar şi un cătun de pină la 40 de gospodării.
"Această primă centrală o avem racordată la sistemul naţional de furnizare a energiei electrice, dar ar putea la fel de bine să alimenteze o fabrică de lapte cu o capacitate de procesare de 20.000 de litri/zi ori sau chiar un cartier de locuinţe. Foarte important e numărul zilelor cu vint din acea zonă, in funcţie de care centrala poate funcţiona la capacitate maximă", a declarat reprezentantul firmei Gervis SA Suceava, Gheorghe Popa.
Centrala eoliană, adusă tocmai din Danemarca, de unde a fost achiziţionată contra sumei de 60.000 de euro, a fost montată la Bucecea, aproape de ieşirea spre Călineşti, zona respectivă fiind studiată anterior din punctul de vedere al intensităţii vintului.
Centrală eoliană pe locul morilor de vint de pe vremea lui Ştefan cel Mare
"Am ales acea zonă pentru că o cunoşteam deja, ştiam că are un potenţial ridicat, mai ales că incă din timpul lui Ştefan cel Mare au fost amplasate acolo mori de făină, acţionate de vint. In toată Europa se instalează centrale eoliene, numai la noi, abia dacă au apărut citeva, la
Prima centrală eoliană din Moldova are o inălţime de aproape 40 de metri, din care numai pala elicei are o lungime de 11 metri, greutatea nacelei (ansamblul din virful turnului) fiind de 7 tone. Totul este automatizat, intreaga activitate fiind controlată de un computer şi de o serie de elemente care măsoară viteza vintului şi direcţia acestuia -in funcţie de care este orientată elicea.
Intregul sistem incepe să producă curent in momentul in care se inregistrează o viteză a vintului de 4,5 metri pe secundă şi se opreşte automat, ca o măsură de protecţie, cind acesta are o viteză de peste 24 de metri pe secundă.
"Nu vrem să ne limităm la această primă realizare. Avem deja trei proiecte mai mari depuse la Ministerul Construcţiilor şi intenţionăm chiar să realizăm ferme de vint, pentru o producţie mai mare de energie electrică ecologică. Deja suntem in căutarea de noi amplasamente favorabile montării centralelor eoliene, pentru că sperăm să atragem şi fonduri structurale, doar astfel vom putea şi noi monta instalaţii de mare capacitate, de pină la 1-2 MW (megawaţi). Zona prundişului Moldovei are un potenţial foarte bun, ar fi păcat să nu fie exploatat", a adăugat Gheorghe Popa.
Centrala eoliană montată de firma suceveană la Bucecea, in judeţul Botoşani, va fi inaugurată zilele următoare, printre cei aşteptaţi la eveniment numărindu-se Ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian, precum şi ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei