Copii imbolnaviti de migratia pentru bani

Au telefoane mobile de ultima generatie, mai multi bani decit majoritatea colegilor si haine trendy, dar numai ei stiu ce este in sufletul lor. Este vorba de elevii cu parinti plecati la munca in strainatate care au sacrificat viata de familie din dorinta de a dobindi un statut social mai bun.
Lasati in grija bunicilor, rudelor sau a unor vecini, copiii cu parinti plecati in strainatate ajung sa se maturizeze inainte de vreme. Unii absenteaza de la cursuri, dar nu aceasta practica este in masura sa produca in primul rind ingrijorare, ci problemele pe plan afectiv. Situatiile sint cunoscute, rolul invatatorilor si profesorilor diriginti este important, dar realitatea demonstreaza ca trebuie facut mai mult.
La finele anului trecut, la solicitarea Inspectoratului Scolar Judetean unitatile de invatamint au realizat o evidenta cu elevii care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Din aceasta a rezultat ca 11.647 de prescolari si elevi au cite un parinte plecat la munca in strainatate, iar aproape 1.000 au ambii copii plecati, in conditiile in care in judet sint in total aproximativ 82.000 de elevi. De atunci datele s-au modificat, pentru ca plecarile in strainatate au devenit o realitate cotidiana. Dovada stau firmele de transport extern, care nu se pot plinge de lipsa clientilor.

Rezultate scolare afectate de lipsa parintilor

Un sfert din elevii Scolii 13 din municipiul Botosani au un parinte sau ambii parinti plecati. Ioan Strujan, directorul scolii, spune ca un sondaj realizat printre copii a reliefat faptul ca, desi situatia financiara a familiei s-a imbunatatit, multi resimt lipsa parintilor. "Ar fi mult mai eficient daca am avea un psihopedagog care sa-i poate ajuta pe acesti copii. Degeaba avem noi cabinet dotat cu tot ce trebuie, daca nu avem specialist. Psihologul itinerant nu reprezinta o solutie, deoarece copiii nu pot fi programati sa aiba probleme la anumite ore sau zile", declara Ioan Strujan. Potrivit acestuia, o alta posibilitate ar fi aceea ca in fiecare scoala consilierul educativ sa aiba studii psihopedagogice. In prezent, consilierii educativi sint desemnati din rindul cadrelor didactice, nu sint degrevati de norme, chiar daca fac o multime de activitati pe linga cea de la catedra. "Starea de spirit a copiilor automat se reflecta in rezutatele scolare. Trebuie sa avem un specialist ca sa poata discuta cu copiii care simt lipsa parintilor", a mai precizat Ioan Strujan.
Si la Scoala 6 "Grigore Antip " evidentele arata ca in 270 de familii macar un parinte este plecat. Altfel spus, peste un sfert din elevi se afla in grija unui parinte, a rudelor sau chiar a vecinilor. "Situatia este in masura sa ne ingrijoreze. Parintii ar trebui sa aiba un aviz de plecare cu copii plasati intr-un loc sigur. Autoritatea tutelara are un rol important aici si apoi noi toti ceilalti", declara Iulia Corduban, director adjunct.
Pornind de la situatia acestor elevi, in scoala s-au propus unele proiecte, inclusiv cel privind un program prelungit, dar care nu se pot materializa din lipsa de fonduri. "Daca ar fi bani eu cred ca s-ar rezolva foarte multe lucruri. Am inteles ca Politia de Proximitate si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului vor incerca sa controleze situatia, sa nu scape de sub control", mai spune Iulia Corduban. Mihaela Livadaru, directorul unitatii, precizeaza ca, ramasi fara controlul parintilor, unii elevi obisnuiesc sa absenteze de la cursuri. "Mai ales cei din clasele a IX-a si a X-a au inca mintea cruda. Sint la virsta la care au mare nevoie de sprijinul parintilor. Ne implicam in sprijinirea lor. Din pacate, foarte multi copii au aflat de drepturile lor, dar nu constientizeaza ca au si obligatii", mai spune Mihaela Livadaru.

Directorii de scoli reclama lipsa psihologilor

Mihai Vasilica, directorul Colegiului National "Mihai Eminescu", declara ca plecarea parintilor in strainatate tinde sa devina un fenomen de masa. Potrivit acestuia, o solutie ar fi un program prelungit in scoala pentru copiii cu parintii plecati, dar nu se poate impune acest lucru, din moment ce programul liceenilor este si asa incarcat. Nici aceasta unitate de invatamint nu beneficiaza de serviciile unui psihopedagog care sa fie angajatul colegiului. In cazuri deosebite se solicita sprijinul specialistilor Centrului Judetean de Resurse si Asistenta in Educatie