Peste 2.000 de persoane, dintre care 600 membri ai Partidului Naţional Ţaranesc Creştin şi Democrat (PNŢCD) au participat, simbata, la manifestarile dedicate aniversarii a 100 de ani de la izbucnirea Rascoalei de la 1907 din localitatea Flaminzi din judeţul Botoşani.
Un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum pentru pomenirea victimelor rascoalei ţaraneşti, urmat de sfinţirea şi dezvelirea unei placi comerative in memoria eroilor revoltei.
Istoricul Ionel Bejinaru a subliniat, in cadrul unui colcviu pe tema Revoluţiei de la 1907, ca momentul declanşariii Rascoalei este un punct de reper foarte important nu doar pentru istoria judeţului Botoşani, ci şi pentru istoria Romaniei.
"Din pacate, acest moment care a avut efecte naţionale a disparut din carţile de istorie, iar generaţiile actuale nu cunosc exact semnificaţia acelui an. Este pacat, pentru ca, şi atunci, şi acum, ţaranimea a reprezentat un segment important al populaţiei ţari care este desconsiderat", a declarat Ionel Bejinaru.
La eveniment au luat parte, alaturi de sateni şi autoritaţile locale, prefectul Cristian Roman , preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac, parlamentari şi oameni politici şi oameni de cultura, care au depus coroane de flori la Obeliscul dedicat rasculaţilor din 1907 din centrul oraşului Flaminzi. La final, organizatorii au oferit participanţilor un colac şi un pahar de vin