Mult asteptata conducta de gaz dintre Hirlau si Botosani nu poate fi construita din cauza sumei imense pe care botosanenii o cer de la Transgaz Medias pentru scoaterea din circuitul agricol a suprafetelor de teren ce vor fi traversate de aceasta. Unitatii i s-a cerut sa plateasca 36 de miliarde de lei, fara care nu poate obtine avizul de la Ministerul Agriculturii si nici autorizatia de constructie. Ion Tataru, seful Serviciului investitii din cadrul Transgaz Medias, a declarat ieri ca fondurile puse la dispozitie pentru megaproiect sint limitate, iar unitatea nu este dispusa sa plateasca cele peste 36 de miliarde. "Am facut lucrari similare in alte zone ale tarii, iar taxa pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a fost de doua-trei miliarde. Oficiul de Cadastru de la Botosani ne cere 36 de miliarde. Este adevarat ca o parte din suma ni se restituie ulterior, dar foarte greu", a spus Ion Tataru. Reprezentantul Transgaz Medias a precizat ca in aceasta saptamina se va deplasa la Botosani pentru a discuta cu factorii locali despre suma solicitata de Oficiul de Cadastru, Organizare Teritoriala si Publicitate Imobiliara (OCOTPI).
Directorul oficiului botosanean explica valoarea ridicata a taxei prin suprafata mare de teren ce va fi scoasa din circuitul agricol. Magistrala va avea 46 de kilometri pe teritoriul judetului Botosani.
"Documentatia si calculul pentru operatiunea de scoatere a terenului au fost intocmite de societatea Data Proiect din Botosani. Obligatia mea este ca, in maxim 10 zile, sa intocmesc si sa trimit avizul catre Ministerul Agriculturii", a declarat Dumitru Istrate, directorul OCOTPI. Directorul de la Data Proiect sustine ca atit documentatia cit si calculul taxei au fost facute conform legislatiei ce reglementeaza aceste aspecte. Din septembrie anul trecut, sustine Costache Chitanu, legislatia a modificat tarifele, acestea crescind chiar si de sase ori, in functie de calitatea agricola a terenului. "Eu am aplicat o schema de calcul. Am facut matematica pe baza regulilor date de lege. La un metru liniar de conducta se scot din circulatia agricola 14 metri patrati. Spre exemplu, daca terenul este de categoria a II-a, taxa este de 30.000 de lei vechi pe metrul patrat", a declarat directorul Data Proiect. Acesta a precizat ca Transgaz ar putea sa imparta lucrarea in opt segmente, conform celor opt comune prin care trece conducta si sa plateasca taxa in transe. "Pentru ca este vorba despre scoaterea temporara si nu definitiva a terenurilor, acesti bani stau intr-un cont pina la redarea in circuitul agricol a pamintului. Este ca o garantie pe care o poate prezenta pentru fiecare comuna in parte", a declarat Costache Chitan.
La Iasi s-a obtinut autorizatia de constructie
Reprezentantul Transgaz sustine ca nu intelege de ce pentru zona ieseana a viitoarei conducte a fost obtinuta deja si autorizatia de constructie, in timp ce la Botosani apar asemenea probleme. Prefectul de Botosani sustine ca nu este responsabilitatea institutiei sale sa se ocupe de derularea proiectului, dar ca a facut demersuri la primarii in cauza pentru obtinerea cit mai rapida a acordurilor de la proprietarii terenurilor implicate. Constructia magistralei de gaz ar trebui sa dureze doi ani si sa rezolve criza de gaz de care sufera judetul Botosani in special cind temperaturile exterioare sint foarte mici