Finanţiştii cred că nici măcar cei inregistraţi oficial nu declară toate veniturile. Liderii de sindicat din Invăţămint ii indeamnă pe profesori să-şi plătească birurile la stat dacă obţin venituri din meditaţii.
Profesorii eludează legea. Aceasta este principala concluzie a finanţiştilor in urma analizei numărului de cadre didactice care plătesc impozite in contul sumelor incasate din meditaţii. Din cele citeva mii de cadre didactice, doar 30 s-au inregistrat la Finanţe ca persoane fizice autorizate.
Aceştia sunt singurii profesori care plătesc impozite statului pentru veniturile din meditaţiile acordate elevilor. Finanţiştii sunt suspicioşi şi faţă de aceştia şi cred că nici măcar cei 30 nu-şi declară toate veniturile. "Nu avem o situaţie in acest moment, dar vor depune fişele fiscale şi abia atunci vom evalua ce venituri au avut. Dar fiţi siguri că nu toţi cei 30 declară toate veniturile incasate. In rest, ceilalţi probabil primesc doar lefurile primite pentru munca de la catedră", a declarat Gheorghe Sorescu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani.
Finanţiştii au precizat că nu ştiu cum să interpreteze această situaţie. Ei sunt mulţumiţi de faptul că profesorii au inceput să conştientizeze faptul că e bine să incaseze legal anumite venituri, deoarece pot accesa mai uşor un credit şi le va fi de mare ajutor atunci cind vor ieşi la pensie. Totodată, faptul că numărul celor autorizaţi este infim, comparativ cu numărul total al cadrelor didactice din Botoşani, este unul nemulţumitor.
Toate cadrele din invăţămint autorizate de Fisc au in dotare facturier şi chitanţier. Acestea ar trebui să elibereze chitanţe pentru toţi banii incasaţi din meditaţii.
Sindicaliştii din invăţămint recomandă profesorilor să respecte legea şi să se inregistreze la Finanţe.
"Eu habar nu am ciţi acordă sau nu meditaţii. Dar dacă sunt şi care fac meditaţii trebuie să respecte legile ţării, aşa cum sunt ele, bune sau rele. Ne conformăm legislaţiei din Romania, deocamdată. Nu cunosc cifre, nu cunosc oameni, ştiu doar că poate or fi şi care acordă meditaţii contra unor sume de bani", a declarat Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Invăţămantului Preuniversitar.
Sindicaliştii din invăţămint au precizat că in timp ce unii profesori incasează sume "frumoase" din meditaţii, unii colegi de-ai lor ii ajută pe elevi fără să obţină niciun venit suplimentar. Reporterii "Jurnalului" nu au reuşit să obţină nicio declaraţie de la cadrele didactice, deoarece acestea au refuzat să comenteze in vreun fel situaţia descrisă.