Fals preot ridicat de politisti in timp ce se pregatea de o slujba

Un tinar, de 20 de ani, din Dorohoi, care se dadea preot, a fost ridicat de politisti marti seara, cind se pregatea sa oficieze o slujba pentru o persoana decedata in comuna Cindesti. Ancheta a inceput in urma unor sesizari care aratau ca un tinar imbracat in straie preotesti umbla prin judet si cere bani si materiale pentru ridicarea unui lacas de cult.
Cercetarile arata ca Sorin Alin Verincianu, de 21 de ani, din Dorohoi, absolvent al unei scoli profesionale de prelucrare a lemnului, a invatat ritualurile bisericesti la o manastire din Petru Voda, judetul Neamt, unde a ajuns in august, in urma unor certuri cu parintii. Tinarul le-a spus politistilor ca, la sfirsitul lui octombrie, s-a certat cu un calugar si a parasit manastirea, nu inainte de a cumpara de la un calugar o rasa monahala originala. Ulterior el si-a achizitionat si restul vesmintului si a facut rost de o carte bisericeasca si o cruce. In acelasi timp el a apelat la o firma din Botosani care i-a confectionat o stampila inscriptionata cu Arhiepiscopia Iasilor, Protopopiatul Tirgu Neamt si numele unei manastiri dintr-o localitate inexistenta. Folosindu-se de stampila, falsul preot a facut o delegatie de la un arhimandrit inexistent, el autointitulindu-se parintele ieromonah Verincianu Lavrentie, dar si o legitimatie si mai multe contracte de sponsorizare.
El a declarat politistilor ca de obicei mergea pe la diferite parohii, in special cele din zona rurala cum ar fi Ipotesti, Havirna sau Calugareni din judetul Suceava, unde il ruga pe preotul paroh sa slujeasca impreuna. La finalul slujbelor dorohoianul le sugera parohilor sa indemne credinciosii sa-i doneze bani. Doar la Havirna, peste 70 de persoane au donat diverse sume de bani, insa cercetarile sint abia la inceput.
El a incheiat si contracte de sponsorizare cu mai multe firme din Dorohoi pentru sume cuprinse intre unu si sase milioane de lei vechi. Politistii spun ca falsul preot a fost gazduit mai mult timp in casa unor oameni de afaceri, de la care a sustras si un aparat foto digital pe care l-a vindut in Botosani. Dorohoianul a primit si covoare si perdele, pe care le-a comercializat. "Sorin Alin Verincianu este cercetat in stare de libertate pentru uzurpare de calitati oficiale, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si furt ", a declarat comisarul Marcel Prichici, ofiter in cadrul biroului de investigatii criminale, care a adaugat ca tinarul si-a recunoscut faptele. La o prima estimare prejudiciul se ridica la aproximativ 20 de milioane de lei vechi. Desi am incercat sa luam legatura si cu Sorin Alin Verincianu, el nu a fost de gasit. Mama acestuia a explicat comportamnentul tinarului prin faptul ca a fost abuzat sexual de o femeie de afaceri din Dorohoi, care l-a gazduit o perioada