Maria Ianovici, de 90 de ani, de pe Strada Ion Pillat este proprietara singurului apartament racordat la Termica, dintr-un bloc cu 12 locuinte. Pentru ca gigacalorimetrul de la intrarea in scara arata ca in decembrie in bloc s-au consumat sapte gigacalorii, batrinei ii revine sarcina de a achita costul agentului termic. Valoarea facturii ar trebui sa fie de 14,7 milioane de lei, suma fiind calculata de contabilul asociatiei conform schemei de calcul impuse de normele din domeniu. "Toate celelalte apartamente din bloc s-au debransat de la sistemul de termoficare, cu acordul Termica. Aparatul a fost citit de o echipa din care au facut parte si reprezentantii Termica, iar consumul inregistrat ne-a fost trimis printr-un proces verbal in functie de care noi trebuie sa calculam factura fiecarui locatar", a declarat administratorul Asociatiei 69, acesta evitind sa-si dea numele. El a precizat ca a refuzat sa semneze procesul verbal si asteapta de la Termica o factura de regularizare, care sa permita facturarea in sistem pausal a caldirii din casa batrinei, iar diferenta de consum sa fie anulata.
Batrina imobilizata la pat beneficiaza de maximul de ajutor pentru incalzire, adica 2,7 milioane de lei. La aceeasi asociatie, dar la un bloc vecin, trei familii, singurele ramase racordate, trebuie sa plateasca pentru caldura din decembrie cite 5,9 milioane de lei. Valoarea facturii este cu atit mai mare cu cit cele trei familii au lasat in reteaua Termica doar o singura camera, scotind din functiune calorifele din restul apartamentelor. Administratorii asociatiilor se declara surprinsi si revoltati din cauza declaratiilor facute de primarul de Botosani, care, in urma cu doua zile, sustinea ca situatiile unde facturile sint prea mari au fost cauzate de administratorii contabili. "Noi avem o procedura stricta de urmat pentru a afisa cheltuielile. In functie de datele comunicate de Termica, aplicam schema de calcul pe care o poate verifica oricine, inclusiv locatarii din asociatie. Este cel putin nedrept sa se dea vina pe noi", sustin acestia.
Controale la asociatiile cu facturi uriase
Primarul de Botosani spune, insa, ca facturile mari sint cazuri izolate. In opinia acestuia situatiile se pot rezolva prin controale facute de specialisti in blocurile cu pricina. "Ori aparatele sint defecte ori locatarii nu sint tocmai cinstiti. Este posibil sa declare ca sint debransati, iar ei de fapt sa se fi rebransat ", a declarat Catalin Flutur. Primarul ia in calcul si varianta debransarii botosanenilor aflati in situatia Mariei Ianovici si sprijinirea financiara a acestora pentru folosirea unei metode alternative de a-si incalzi locuintele