Demnitarii isi tin averile la secret

Singurul dintre inaltii functionari publici din Botosani care se arata interesat sa respecte legislatia privind transparenta si evitarea actelor de coruptie este prefectul Cristian Roman. Acesta a declarat ca primul lucru pe care l-a facut cind a venit la serviciu in 2007 a fost sa ceara documentatia referitoare la declaratiile de avere. "In mod normal trebuiau depuse pina la 31 decembrie, de catre functionarii ale caror averi au suferit modificari. Pentru prefecti au aparut o serie de modificari in ce priveste locul de depunere, acesta fiind se pare secretariatul Guvernului. Dupa ce clarific aspectul voi depune declaratia de avere", a precizat Cristian Roman. Acesta a adaugat ca modificarea din averea sa consta in cresterea cu 50% a veniturilor salariale determinata de transformarea prefectilor in functionari publici.
Ultima declaratie de avere a subprefectului David Salgau este datata cu luna iulie 2006 si arata o crestere a veniturilor salariale, acestea totalizind 408 milioane de lei vechi. Declaratia lui Mihai Elvadeanu, celalalt subprefect, dateaza din august 2006 si aduce ca noutate un credit de 465 de milioane de lei si un venit salarial anual de 360 de milioane de lei. In rest, nici un consilier local sau judetean nu a actualizat declaratia de avere, semn ca fie nu si-au imbunatatit avutia, fie nu se tem de legislatie. La Consiliul Judetean cele mai recente declaratii de avere ale executivului dateaza din luna ianuarie a anului trecut. Presedintele Constantin Contac a declarat ca are o indemnizatie de mai putin de 330 milioane pe an, iar in proprietatea sa sint doua case si un apartament fara sa pomeneasca nimic de jeep-ul cu care vine zilnic la lucru. Vicepresedintele Dorin Ciustea a declarat un venit anual de peste 270 milioane, iar ca proprietati doua apartamente si un autoturism. Vicepresedintele Marcela Lozneanu spune ca are doua apartamente si un spatiu comercial, doua autoturisme si realizeaza un venit de 293 de milioane.

Norme ignorate de angajatii Primariei

Intreg aparatul functionaresc al municipalitatii are declaratii de avere din prima parte a anului 2005, desi intre timp au aparut schimbari pe care cei implicati si chiar opinia publica le stiu. Conform declaratiilor afisate pe site-ul Primariei viceprimarul Florin Ghiorghita inca nu are vila de pe Strada Unirii, finalizata anul trecut si inchiriata unei unitati de alimentatie publica. In declaratia sa, datind tot din 2005, viceprimarul Romului Eram are un venit salarial anual de 81 de milioane de lei vechi, adica 7 milioane de lei pe luna, valoare care insa acum nu mai este actuala. Primarul Catalin Flutur are in declaratia publicata un venit anual aferent functiei sale de 93 de milioane de le, informatii, de asemenea depasite, iar sotia primarului, Gabriela Flutur, nu mai lucreaza la Registrul Comertului, cu un salariu anual de 113 de milioane, ci a devenit director al societatii Rapsodia, cu un salariu cu mult mai mare. Mai mult, site-ul Primariei nu prezinta declaratiile de avere ale celor trei directori, Valerian Sanduc, Adriana Zaiceanu si Corneliu Daniliuc si nici ale functionarilor publici din cadrul Politiei Comunitare, infiintata in martie anul trecut ca serviciu al primariei. "Noi am depus declaratiile de avere odata cu inceperea activitatii la serviciile de specialitate, dar nu am putut sa le publicam pe site-ul propriu, pentru ca nu avem inca unul , a declarat Vasile Raileanu, directorul Serviciului de ordine si paza din cadrul Primariei.

Bani pierduti de parlamentarii PSD

Nici parlamentarii botosaneni nu s-au grabit sa-si depuna declaratiile de avere si interese. Cu toate ca termenul legal de depunere a acestor documente a expirat pe 31 decembrie, numai declaratiile parlamentarilor PSD au fost facute publice in format electronic. Dintre acestia doar senatorul Razvan Theodorescu a depus atit declaratie de avere cit si de interese. Din declaratiile facute publice reiese ca la sfirsitul lui 2006 parlamentarii PSD erau mai saraci decit in aceeasi perioada din 2005. Astfel, valoarea colectiei de tablouri a lui Razvan Theodorescu a scazut intr-un an cu 1.500 de euro, iar veniturile din chiriile pentru spatiile detinute in Bucuresti si arenda pentru terenul de la Ruginoasa au ramas la nivelul de 30 milioane lei. Catalin Buhaianu avea in patrimoniu la sfirsitul lui 2005 bijuterii in valoare de 6.000 de euro. In 2006 acestea nu se mai regasesc in declaratia de avere. In schimb deputatul a facut un credit de 10.000 de euro pe linga cel care il avea deja in 2005. Conform declaratiilor de avere Doina Dretcanu este singurul parlamentar al PSD ale carui venituri au crescut. Desi a contactat in 2006 credite in valoare totala de 8.500 de euro, aceasta a imprumutat unei persoane fizice 10000 de euro. De asemeni venitul din dividende la firmei CD International a crescut de la 70 de milioane lei in 2005 la 75 de milioane in 2006.

Nici o sanctiune pentru nedeclararea averilor

Legea transparentei functionarilor publici specifica obligatia de a depune declaratii de avere la inceputul si sfirsitul mandatelor dar si anual in cazul aparitiei unor modificari. In plus, alesii locali trebuie sa actualizeze declaratiile in maxim 30 de zile de la intervenirea unei modificari in avere.
Indiferenta reprezentantilor botosanenilor este de inteles, tinind cont de faptul ca legile privind declararea averilor nu prevad sanctiuni pentru neactualizare ci doar pentru neconcordanta dintre cele declarate si proprietatile existente de fapt. Aceste neconcordante sint verificate, insa, doar in baza unei sesizari depuse la comisiile speciale de pe linga curtile de apel