Datele centralizate in scoli arata ca numarul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate e de peste 20 de ori mai mare decit in evidentele consiliilor locale. Zeci de mii de copii sint ingrijiti de doar unul dintre parinti sau stau la rude. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a solicitat tuturor unitatilor de invatamint date referitoare la copiii crescuti in familii monoparentale, copii care au un parinte plecat la munca in strainatate si cazurile speciale. Aici sint inclusi cei care au ambii parinti plecati in strainatate, care sint crescuti de rude sau bunici, sau dati in plasament familial. In invatamintul preprimar sint inclusi 16.500 de copii. 927 dintre acestia, respectiv (5,6%) sint crescuti doar de un parinte, iar alti 2.154 (13%) au un parinte plecat in strainatate. Alti 183 de copii (1,1%) sint inclusi in categoria cazurilor speciale, respectiv copii crescuti de bunici, dati in plasament familial sau care au ambii parinti plecati in strainatate. Gradinitele 17 Botosani, 8 Dorohoi si 5 Botosani sint frecventate de cei mai multi copii provenind din familii monoparentale, in timp ce cei mai multi copii cu un parinte plecat in strainatate sint la gradinitele 3 Dorohoi, 24 Botosani si Saveni. 23.887 de elevi frecventeaza unitati de invatamint primar. Dintre acestia 1.732 (7,2%) au un singur parinte, iar 3.170 (13,27%) au un parinte plecat la munca peste hotare. Acestora li se adauga 274 de elevi (1,1%) care reprezinta cazuri speciale. In prima categorie, respectiv elevi provenind din familii monoparentale, suprematia e detinuta de scolile Saveni, 3 Botosani, 2 Dorohoi si 1 Dorohoi, iar la cea a copiilor cu un parinte plecat – scolile Saveni, Cindesti, Dersca si Lunca. La gimnaziu, din 23.313 elevi, 2.380 (10,2%) provin din familii monoparentale, 3.716 (15,93%) au cite un parinte plecat in strainatate, iar 368 de elevi (1,5%) se inscriu in categoria cazurilor speciale. Printre scolile frecventate de cei mai multi elevi din familii monoparentale se afla Romanesti, Saveni, Vorona si 14 Botosani, iar printre unitatile cu elevi cu parinti plecati sint cele din Saveni, Adaseni, Leorda si 14 Botosani. Nici liceenii nu se pot lauda ca beneficiaza de sprijinul efectiv si afectiunea ambilor parinti. Astfel, dintr-un total de 12.406 elevi, 1.487 (11,98%) fac parte din familii monoparentale, iar 2.024 (16,3%) au un parinte plecat. 215 liceeni (1,7%) fac parte din cazurile speciale. Liceul "Dr. Mihai Ciuca" Saveni, Grupul Scolar Industrial "Elie Radu" si Grupul Scolar Trusesti ocupa primele locuri la copii provenind din familii monoparentale, iar Liceul cu Program Sportiv, Grupul Scolar Industrial "Elie Radu " si Liceul de Stiinte ale Naturii "Grigore Antipa" se pot "lauda" cu numerosi adolescenti ale caror parinti sint in strainatate.A?
La scolile de arte si meserii (SAM), din 7.304 elevi, 671 (9,1%) provin din familii monoparentale. Alti 583 de elevi (7,9%) au parinti plecati la munca peste hotare, in timp ce 111 elevi (1,5%) sint cazuri speciale. La prima categorie conduc Grupul Scolar "Alexandru Vlahuta" Sendriceni, Grupul Scolar Agricol Botosani si Grupul Scolar "Regina Maria Dorohoi", iar la a doua SAM-urile Rauseni, Dumeni, Durnesti si Ripiceni.
Programe pentru zonele afectate de migratie
Asa cum a declarat Horia Negrescu, inspector scolar general, datele anterior prezentate vor sta la baza unor politici educationale. "Vom propune programe pe care sa le desfasoare scolile unde se afla cei mai multi copii din familii monoparentale sau cei care au un parinte plecat la munca in strainatate", a mai precizat Horia Negrescu. Potrivit oficialului ISJ, scolile trebuie sa se implice mai mult in viata elevilor crescuti de un parinte, dar si a celor cu parinti plecati. Educatorilor le va reveni sarcina de a trece de cadrul profesional si de a comunica mai mult cu elevii pentru a-i putea ajuta pe cei care se confrunta cu probleme. Tot in localitatile unde se inregistreaza cei mai multi elevi care se afla in grija unui parinte vor fi repartizati psihologi scolari, specialisti care dispun de pirghiile necesare pentru a-i putea sprijini la nevoie. Horia Negrescu a mai precizat ca posturile didactice vacantate ca urmare a scaderii populatiei scolare vor fi ocupate de psihologi scolari