Botosanenii care au apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au motive de ingrijorare legate de valoarea facturii la incalzire pe luna noiembrie. Temperaturile exterioare inregistrate in noiembrie, mult mai ridicate comparativ cu o luna de iarna adevarata, dar si ajutoarele acordate de stat au dus la valori acceptabile ale facturilor, chiar daca pretul pentru o gigacalorie a fost majorat.
Nu toate asociatiile au defalcat valoarea facturii pe apartamente, insa la cele care au realizat aceasta operatiune facturile sint accesibile. Locatarii care au montate repartitoare au de plata doar citeva sute de mii de lei. La Asociatia 33, din cartierul Bucovina, multi locatari au tinut caloriferele inchise, astfel ca vor avea foarte putin de plata. Administratorul contabil al asociatiei declara ca nu se poate vorbi de o valoare medie a facturii, deoarece locatarii au reglat repartitoarele in functie de posibilitatile de plata. "La un apartament cu doua camere factura se cifreaza la aproximativ un milion de lei vechi, dar poate ajunge si la 1,8 milioane de lei. Depinde de fiecare locatar in parte. Mai mult, la un apartament cu patru camere, avem o factura de 200 mii de lei vechi ", a declarat administratorul. Elena Rotaru, administrator contabil la Asociatia 47 din Zona Industriala, a declarat ca pentru un apartament cu doua camere factura va fi de 1,45 milioane de lei vechi, iar pentru trei camere nu va depasi doua milioane de lei. La o garsoniera va fi de plata pina in 900.000 de lei. "Sint facturi acceptabile, egale cu cele din noiembrie anul trecut, desi pretul la gigacalorie a foat majorat", a mai precizat Elena Rotaru. La Asociatia 48 din cartierul Grivita, locatarii care au repartitoare vor avea de platit facturi pina intr-un milion de lei vechi. Veronica Avris, administrator contabil, a mentionat ca vor avea mai mult de plata cei din scari necontorizate, unde se factureaza la pausal si unde factura va depasi 1,3 milioane de lei vechi.
Socotelile Termica stricate de vreme
Iarna care seamana a primavara a stricat socotelile societatii de termoficare. Desi se estima ca pentru noiembrie Termica va incasa in contul ajutoarelor 14,5 miliarde de lei vechi, suma efectiva va fi in jur de 10 miliarde. Potrivit normelor de consum, daca temperaturile ar fi fost cuprinse intre -10 si plus 10 grade, furnizorul de energie termica ar fi putut livra la cele aproape 20.000 de apartamente care depind de sistemul centralizat aproape 30.000 de gigacalorii si ar fi putut primi ajutoare de peste 24 miliarde de lei vechi. "In conditiile unei temperaturi medii zilnice situate mult peste media normala, Termica nu a livrat in timpul zilei decit apa calda si consumurile efective sint mai mici decit jumatate din normele de consum", a declarat Nicolina Chirila, inginer sef cu furnizarea in cadrul societatii de termoficare